Krok po kroku...

Witam! Moim aktualnym życiowym celem jest spowodowanie aby mój skuter TGB R50X był “lepszy” aniżeli Peugeot Jetforce (2008). Oczywiście obydwa w/w skutery to 50cm3 Bardzo proszę, napiszcie mi co w związku z tym mam zrobić. Planują zmienić cylinder na 80ccm Ale co poza tym…? Napiszcie mi proszę krok po kroku co na co zmienić i dlaczego. Zamierzam zaczął od cylindra z wariatorem kończęc nawet na wydechach i oponach. Nie zwracajcie uwagi na ceny części…chyba, że są naprawde kosmiczne. Muszł wiedzieć jakie części zmienić aby zwiększyć osiągi mojego skuterka :stuck_out_tongue_winking_eye: P.S. - Ten TGB ma różne wydechy ; mój ma ten. http://ww1.prweb.com/prfiles/2006/01/14/333065/507bd.jpg

Przelozenia trzeba kupić. Tgb jest na nich blokowane.

Jasne, i będzie się rozpędzać do 50km/h przez pół godziny.
Zmień cylinder na jakąś markową 70ccm, gaźnik 17,5; wariator; wydech pokroju Yasuni C20; sprzęgło; dzwon sprzęgła; i dopiero na końcu zmień przełożenia.

@up weź wyjdź … Bardzo fajna podruba speedfight’a 2 ;p Kup jakiścylinder Malossi Sport / Chyba że masz dużo kasy to MHR Replice jak jest do TGB Waż wzmacniany z wypełniaczami do 16tyś Wariator Malossi multivar Gaźnik 19mm Wydech Tecnigas Rs70 II / C16 / MHR Replica / PFR 1/2/3 / SuperRace / Kundo F1 / itp. Sprzęgło Hebo R / N W

do wyzej wymienionego zestawu wymien przlozenia, po tym wszystkim powinien lac wiekszoc rzeczy w okolicy ;p przelozenia tego typu :evil:

Wymień sam wydech rolki, sprężynę centralną i sprężynki sprzęgła no i oczywiście odblokuj to będziesz dużo szybszy od jet forca.

Dziękują za rady ;D Wiecie przede wszystkim na czym mi zależy ? Z tego co wiem najwięcej da cylinder 80 ccm, prawda? Więc prosiłbym, abyście zwrócili uwagą na rzeczy typu rozmiar gaźnika będą rodzaj wydechu…nie chce aby jakakolwiek część blokowała FULL MOCY… Teraz tak…jeżeli ktoś ma jakieś inne (lepsze) propozycje “tuningu” będą wskaże mi najlepszą z w/w wersji dostaje ode mnie “pomógł” ;D

Nie da ci najwięcej cylinder 80ccm. Bo to jakieś hmmm no nie jest to super jakość, Chowa się do 50tek Racingowych, Nawet nie wiem czy do Sportów.

Czekaj,czekaj, chcesz mi powiedzieć, że 50 cm^3 może być lepsze niż 80 cm^3?

moja rada zdejmij sobie wszystkie blokady zmień wydech no i ten cylinderek na 80 i będzie ten skuterek lepszy od tego peugeota… ps. a w czym konkretnie chcesz aby byl lepszy?? moze jeszcze zrob mu optyka…

Chce żeby był lepszy w osiągach oczywiście. Z optyką też wkrótce zaczne działać - będe robić własne części do niego…oczywiście pod okiem profesjonalisty :stuck_out_tongue: Prawdopodobnie skorzystam z tego :

Kup jakiś cylinder Malossi Sport / Chyba że masz dużo kasy to MHR Replice jak jest do TGB Wał wzmacniany z wypełniaczami do 16tyś Wariator Malossi multivar Gaźnik 19mm Wydech Tecnigas Rs70 II / C16 / MHR Replica / PFR 1/2/3 / SuperRace / Kundo F1 / itp. Sprzęgło Hebo R / N

+ przełożenia ; tak jak radziliście mi wyżej… Mam nadzieję, że to dobry wybór…

http://sqtery.com/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=7646&highlight=tgb A ja bym się wzorował na tym koledze zarówno w kwesti tuningu mechaniczne jak i optycznego. Według mnie jeśli chciałbys mmieć piekielnie mocna maszynę to wymieć?? Cylinder na 70 cm3 Gaźnik 17,5-19 Wydech Wariator podobnie jak kolega chyba najlepszy będzie multivar Sprzęgło Przełożenia Przy tym tuningu obowiązkowo wał i łożyska, ponieważ jak chcesz ponad 100km/h jedzie seryjny korbowód może się zerwać jest za slaby albo jeszcze szybciej rozlecą się łożyska. I zdało by się abyś zmodyfikował poktrywę przełożeni lożyska też czasami mogę nie wytrzymać. Najlepiej osadzii w niej łożyska igiełkowe I jakis fitr storzkowy ale to już jest bajka

[ Dodano: 2008-07-05, 08:27 ]
Jeszcze raz ja o najważniejszym bym zapomniał. wymienić kocki hamulcowe na jakieś mocniejsze np. firmy ferodo tarcze brembo i jakieś zaciski mocniejsze. Bo to nie sztuka taki skuter rozpedził nadad 100km/h tylko sztukę jeszt go zatrzynać z takiej prędkości w krótkim czasie. Wyskoczy ci cos na drodze lub będziesz musiał nagle chamować i po tobie.