Witam !
Czy korbowód ma się poruszac w lewo i prawo ?
On ma się poruszać góra i dól.
Lewo prawo ale zalezy jak spojrzyszzzz
Najlepiej narysuj, żebyśmy się dobrze zrozumieli
Myślę, że brzoza93 ma po prostu minarelli horizontal i jak się patrzy z góry to faktycznie chodzi w prawo i lewo
brzoza93 napisał:
Witam !
Czy korbowód ma się poruszac w lewo i prawo ?
Tak to normalne nienormalny jest luza góra dół
na lewo prawo max 2-3mm luzu jezeli złapiesz za główke korbowodu, na tuleji gdzie jest umocowany korbo do koła zamachowego nie może przekroczyć 1mm, luzy góra dół wykluczone :lol:
każdy co innego gada xD
Popatrz na wał w takiej pozycji:
http://www.skuter-plus.pl/pic/jQ2T89l9R-B-wal%2016,2%20Kewway.JPG
I jak masz tak wał to korbowód na prawo i lewo się musi troszkę ruszać, a jak poruszasz góra/doł to nie może się ruszać, tyle co na łożyskach kręcić, ale luzu góra/dól być nie może.
Mafioz ale spójrz, lewo prawo też nie może za mocno się poruszać, tyle co złapiesz za główke korbowodu i jest luz na łożysku co zawsze będzie, u mnie zużycie korby (przypominam że nie łożyska) było na tyle mocne że łapiąc tam gdzie korbowód jest umiejscowiony na tuleji z kołem zamachowym miałem luz około 2,5mm czyli B.Dużo, co doprowadziło do wibracji ostatecznie niszcząc łożyko razem z korbowodem, tyle dobrze że tłok był na sztywno spasowany bo był nowy i nie zniszczylo mi niczego więcej.
max. głowka korbowodu ma prawo się poruszać na boki 1mm<–|–>1mm
po drugie oddając wał z keewaya do regeneracji koleś się przestraszył jak zobaczył luz na korbie lewo prawo 4mm ^^ powiedział że ten wał dawno się miał posypać