Witam ostatnio w moim skuterze zaplila sie lekko kątrolka oleju
link:http://zapodaj.net/4166ef33663bf.jpg.html
nie wiem co moze byc przyczyna tego. dodam ze olej jest paliwo jest akumulator jes naładowany
Może czujnik się tylko zawiesił.
Jeśli się zaświeciła to oznacza że brakuje ci oleju w dozowniku jeśli robisz sam mieszanke to zignoruj to
Tak świeci kontrolka gdy spuszczę olej z dozownika link :http://zapodaj.net/05b9e1d16cfcb.jpg.html oleju jest nalane full
może byc inna przyczyna?
Czy kontrolka może oznaczać że cos pospołu w skuterze np. pompa oleju?
Fubu2PL napisał:
Jeśli się zaświeciła to oznacza że brakuje ci oleju w dozowniku jeśli robisz sam mieszanke to zignoruj to
Fubu2PL nie rób zamieszania.Potrafisz czytać po polsku ?,i co najważniejsze ze zrozumieniem ?.Przecież kolega Pioneerq napisał w swoim pierwszym poście że oleju i benzyny jest full i to że akumulator jest naładowany.Na 100% problem leży po stronie czujnika,po prostu się zawiesił.O ile nie sprawi Ci kłopotu to wyjmij cały zbiornik (uprzednio zlej olej do jakiegoś czystego pojemnika)na olej i obróć go do góry nogami,potrząśnij kilka razy - powinno zadziałać.Potem poskładaj w odwrotnej kolejności,nalej oleju i sprawdż czy wszystko wróciło do normy.
Byłem przy skuterze z pare minut temu i rozkręciłem siedzenie pierwsze co zrobilem to odpiąłem kostke (2 kable) od plywaka kontrolka dalej sie lekko palila. Złaczyłem kostke i dalej to samo wyjąłem plywaka i odrazu zapalila sie mocno konrolka o braku oleju podnoisłem go i zgasła i znowu sie lekko palila. Czujnik jest chyba w dobrym stanie. Da sie jakos sprawdzic łatwo bez żadnych kluczy (narzędzi) czy olej idzie przez przewod?
A skuter nie słabł w czasie jazdy? Jeśli tak to nie ma powodu do obaw. Ja myślę, że to tylko czujnik przy pływaku.
U siebie zauważyłem, że moment zapalenia można w jakimś stopniu regulować unosząc i opuszczając rurkę w korku.
Skuter nie słabł. Czy moge odpiąć kabel od swiecy i potem sprawdzic czy olej przez rurkę leci do gaznika ?
Tak tylko zdejmij przewód olejowy z gaźnika i patrz czy jak będziesz kopał zacznie pojawiać się olej.
Dziś rano ide do garazu i przekrecam kulczyk patrze a moim oczom ukazała sie nie swicaca katrolka hmmm mysle co sie moglo stac w tej nocy ze zgasła? Dobra ruszam do szkoły a tu po 4 godzinach nagla zmiana pogody i deszcz leje jak cholera wychodze ze szkoly patrze katrolka sie znowu lekko swieci no to mysle ze to przez wode ruszam a tu katrolka zapala sie mocniej. (ale nie na full jakby nie bylo oleju). co moge zrobic zeby ta pie..... konrolka sie nie swiecila?
Myślę że jest gdzieś zwarcie na kablu do czujnika,lub gdzieś dostaje się woda do kostki która powoduje to że przez kabel przepływa cały czas prąd który powoduje to że kontrolka się pali raz słabiej a podczas deszczu mocniej - tutaj szukaj przyczyny.
Co do sprawdzenia tego oleju to tak musze zdjac fajke swiecy potem odpiac przewód od oleju od gaznika dodac gazu i probowac kopac albo z rozrusznika i jak to długo musi trwać az olej poleci