Witam. byłem sprawcą kolizji drogowej bez udziału policji .Ubezpieczalnia chce kopię prawa jazdy lecz ja posiadam tylko zaświadczenie zdania egzaminu na kartę motorowerową ponieważ dyrektor szkoły powiedział że nie wydaje Karty motorowerowej.
Czy grożą mi za to jakieś konsekwencje prawne?
Dlaczego dyrektor nie wydaje karty motorowerowej skoro zdałeś egzamin? -.- Jeżeli chodzi o konsekwencje to skoro nie dostałeś karty to tak jakbyś jej nie miał. Nie ważne czy masz zaświadczenie czy nie masz. Pytałem się u mnie w szkole czy z tym zaświadczeniem można jeździć to powiedzieli, że nie.
w liceum powiedzieli ze oni takiego nie wydaja i mam sie zgłosić do Ośrodku Ruchu Drogowego,
Art. 97.
[...]
2a. Kartę motorowerową wydaje nieodpłatnie dyrektor gimnazjum, szkoły ponadgimnazjalnej lub szkoły ponadpodstawowej.
a jeżeli jutro bym wyrobił kartę czy ubezpieczalnia uznała by ją ?
jestem w trakcie kursu na prawko B , czy to zdarzenie może jakoś wpłyną(odroczenie) na egzamin?
A ile masz lat?
17 ;)
koledze chyba chodiło o to że jakbyś miał 18 to karta Ci nie byłaby potrzebna...
Tak o to mi chodziło
Przemek napisał:
byłem sprawcą kolizji drogowej bez udziału policji
To dobrze, że policja nie brała udziału w kolizji :)
A tak serio, nie masz karty, jedziesz bez uprawnień, co innego jakbyś zapomniał po prostu dokumentu, a Ty go fizycznie nie posiadasz.
Dogadaj się szybko z tym co w niego w jechałeś, bo raczej cienko Cie widzę jak sprawa pójdzie dalej.
A jak już się dogadasz, poproś poszkodowanego o napisanie oświadczenia, w którym będzie jasno powiedziane, że sprawa jest wyjaśniona i załatwiona. Bo na gębę to można wiesz...