Kingway Fonero - brak mocy

Witam jestem posiadaczem skutera Kingway Fonero jest to 4 suw, skuterek bardzo fajny lecz ostatnio stracił na mocy. Mianowicie od kilku dni skuter jest wyraźnie wolniejszy brakuje mu mocy i po prostu jest mułowaty. Jeśli wcześniej prędkosci rzędu 50-60 km/h (na prostym odcinku) były normą tak teraz skuter rozpędza się do 30 i zwalnia.. i tak do 20 czasem 15 km/h a o pasażerze nie ma nawet co myśleć.. Dodam ze skuter nie jest w żaden sposób rozlokowywany wyjątkiem była śrubka przy gaźniku ograniczającą "gaz. Skuter mam od nowości znaczy się kupiłem go w hmmmm "salonie". Przeczyściłem w nim gaźnik ale to nic nie pomogło filtr powietrza i świecę też wymieniłem .. a i na liczniku jest zaledwie 2,7 tys km .. Proszę o pomoc :)

Docierałeś go?
Sprawdź jak wyglądają rolki na wariatorze, ogólnie wariator i sprzęgło. Jeśli tam wszystko będzie ok, to raczej tłok i cylinder do wymiany (dobry moment na wymianę na 80/72ccm ;) )

Zawory do regulacji.
Kiedy ostatnio byłeś na przeglądzie?

zawory wyregulowane jakieś 3 tyg temu a co do docierania to ... xD hehe ale okey jutro popatrzę i dam znać xD a na przeglądzie na 2 tys km następny jak będzie 3 :)

ehh nie patrzyłem na rolki etc posłuchałem rady znajomego i wyregulowałem gaźnik :) póki co jedzie normalnie jakby problem wrócił to wtedy zajrzę i napiszę :)

Dzięki panowie xD

okey wznowię temat xD problem wrócił sprawdziłem rolki nie mają żadnych przetarć nic w tym stylu ;) Macie panowie jeszcze jakieś pomysły ??

mordkaa a regulowałeś zawory? skoro wspominasz ze po regulacji kaźnika na "chwile" sie poprawiło to moze teraz pora zajrzeć własnie do "klawiaturki". ja obstawiam na 95% własnie w tym problem twój do tego ewentualnie filtr powietrza przybrudzony

Mordkaaa napisał:

okey wznowię temat xD problem wrócił sprawdziłem rolki nie mają żadnych przetarć nic w tym stylu ;) Macie panowie jeszcze jakieś pomysły ??

Szkoda było grzebać w przekładni i patrzeć na rolki po przebiegu zaledwie 2700km. Nawet gdyby były zdarte to nie byłoby takich objawów. Z pewnością gaźnik kwalifikuje się do czyszczenia i regulacji, lub świeca szwankuje..Z tym że świeca po tak małym przebiegu powinna być raczej dobra. Sprawdź jeszcze raz gaźnik, przeczyść dysze i ustaw skład mieszanki.

KrzysiekP napisał:

mordkaa a regulowałeś zawory? skoro wspominasz ze po regulacji kaźnika na "chwile" sie poprawiło to moze teraz pora zajrzeć własnie do "klawiaturki". ja obstawiam na 95% własnie w tym problem twój do tego ewentualnie filtr powietrza przybrudzony

No dobra to polukam na te zawory a co do filtra to wygląda prawie jak nowy nie ma wielkich śladów zużycia ;)

Szkoda było grzebać w przekładni i patrzeć na rolki po przebiegu zaledwie 2700km. Nawet gdyby były zdarte to nie byłoby takich objawów. Z pewnością gaźnik kwalifikuje się do czyszczenia i regulacji, lub świeca szwankuje..Z tym że świeca po tak małym przebiegu powinna być raczej dobra. Sprawdź jeszcze raz gaźnik, przeczyść dysze i ustaw skład mieszanki.

Dla pewności zmienię rolki. A co do świecy to sprawdzałem jest dobra ale też dla pewności kupiłem nową i nic to nie dało. A gaźnik sprawdzę jeszcze raz ale on był czyściutki jak łza, dysze też . A jest jakiś uniwersalny sposób na ustawienie mieszanki ??

A więc wymieniłem rolki ale nic to nie dało ;) motor stał się tak jakby "łagodniejszy" tyle xD

A zawory patrzyłem i pewnie tutaj faktycznie lezy przyczyna bo jeden jest strasznie "sztywny" ale dopiero w poniedziałek je wyreguluje ;)

Dobrze problem rozwiązany skuter chodzi jak zyleta ;) Ale tak troszeczkę klekocze ;) chyba za dużo poluzowałem zawory :P

Ale thx za pomoc ;)
Nie widzę aby była tu opcja "+" ale należą wam sie ;)

witam..nie moge dojsc ładu z moim fonero jest słabe a gorke widzi wczesniej ode mniejezdzi jakies od35 do 45km/h a pod gore to 15 a nawet i 10....normalnie az przykro...sprawdziłem kompresje jest 12 wiec super,,,wymieniłem gaznik na nowy orginalny,ustawilem zawory na 0,05 wydechowy lekko luzniejszy ,modul rowniez nowy a swiece wymieniam co 50 kilosów nie moge pochytac tematu juz ,,,skuter ma wymienione rolki i pasek i nie byl odblokowywany..za kazda informacje dzieki wielkie

co powoduje że tak mi sie pala te swiece?

pompa paliwowa rowniez nowa... za niedlugo to bede miec drugie fonero z czesci z odzysku))))

agitadu napisał:

co powoduje że tak mi sie pala te swiece?

Może coś z cewką...

cewka miala by cos w tym temacie na rzeczy?

i ze taki muł też to może byc skumulowana przyczyna?zreszta cewka to jedyna rzecz której jeszcze nie atakowałem)))

wymieniłem właśnie cewke na nową..i lipa dalej gaznik dałem na 2 obroty w lewo oczywiscie....czy ktos ma jakis pomysł co może byc nie tak????

wiec okazało się że głowica padła wiec ja wymieniłem ustawiłem rozrząd na znakach ...ale nie odpala...naprawde juz nie wiem co jest bo wszysto jest nowe poczawszy od modułu