Kingway Fiesta - czemu tylko 40 km/h?

Człowiek, któremu warto jednak pomóc. Pomagam więc. :-)
*
Sitko na dolocie do filtra powietrza (wyczyścić lub usunąć nawet);
Średnica gardzieli gaźnika (zmierzyć suwmiarką);
Dysza główna paliwa w gaźniku (sprawdzić jaki ma rozmiar);
Gaźnik (wypada sensownie wyregulować skład mieszanki paliwowo-powietrznej);
Zawory (wyregulować, wg. *maintenance manual 139 QMB*, czyli... 0,06 mm dolot i 0,08 mm wylot);
Wydech można z lekka wypatroszyć (nawierca się otworki wiertłem *trójką* wokół tego malutkiego *kikutka* na samym ujściu spalin z tłumika, wyjmuje tę kilkucentrymetrową rurkę i wstawia tam *spawem* jakiś większy już *gabaryt* );
Moduł CDI wypada wymienić (kupiłeś właściwy i powinien działać jak trzeba, więc z tym masz już luzik);
Filtr paliwa można nieco rozwiercić odpowiednio dobranym wiertłem (ale nie jest to jednak warunek bezwzględny);
Rolki trzeba dobrać właściwie i w odpowiednim rozmiarze (masa skutera ma tutaj też niebagatelne znaczenie i trzeba iść z ich wagą po... 0,3 grama w górę lub w dół, aż do pełnego zadowolenia *dosiadacza*).
*
Innych grzechów... chińskiego skutera z silnikiem 4T GY6 139 QMB już nie pamiętam. Pójdź i uczyń z nim... PORZĄDEK. ;DDD

Z czym może być wiązany efekt nadmiernego rozpędzania się silnika przy lżejszych rolkach. Jakby pasek był zbyt luźny i silnik pracował luźno. Czy dołożenie twardszej sprężyny załatwi sprawę?

Dyszę mam 80 - sprawdzone przy przeglądzie gaźnika.
Gdzie znajdę opis regulacji zaworów? Bo książki ze skutera niestety nie mam.

Tak się chyba tutaj nie dogadamy, bo zaczynasz regulację napędu CVT od... zadniej strony.
*
Z czystej ciekawości będę jednak śledził tutaj twoje dalsze poczynania ze wspomnianym wyżej chińskim nabytkiem.

Staram się działać wieledrogowo. Pogoda nie zawsze dopisuje, a ja zawsze byłe w gorącej wodzie kąpany. Chciałbym żeby wszystko było na już, choć przez 10 lat z żoną to już sporo się pokory nauczyłem. Ale konsekwentnie posprawdzam co wskazałeś H2O.

Kolejny dzień i kolejna dawka wiedzy.
Wymieniłem teraz rolki na 3.5g oraz moduł na zablokowany - działa identycznie tyle, ze nie muszę walczyć z nadmiernie rozpędzającym się silnikiem. Zauważyłem jednak, że na prostej jedzie nawet 45km/h. Dzisiaj jest nieco chłodniej - czy to może być przyczyną wzrostu vmaxa?
Kolejną rzecz jaką zauważyłem to na rozgrzanym silniku jak dodaję ostro gazu to jakby najpierw lekko się zdławił, a potem dopiero się zbierał. Z czym to może być związane?
.
Również sprawdziłem kolektor dolotowy. Nie ma w nim wg mnie żadnych blokad. Oceńcie sami

Zmierzyłem również gaźnik. 40mm od strony filtra powietrza, 28mm od strony kolektora dolotowego i 18mm przelot.

Zawory zmierzę jak zdobędę szczelinomierz.

Jakieś nowe wnioski się komuś nasuwają?

sprawdź komin w linku masz co i jak
http://skutery.net/?forum=viewtopic.php%3Ft%3D2102%26f%3D3

Kolejny dzień i kolejne rzeczy sprawdzone.

W tłumiku blokad nie dostrzegam. Na pewno nie takie jakie są w podanym linku. Zdjęcia niżej.

.

Wylot tłumika wygląda tak:

A na wylot jest założone kolanko - równoprzelotowe.

W tłumiku jak ruszałem nim jest jakby piasek, czy to normalne?
.
Jakieś kolejne pomysły na blokady? Przecież nie może być tak, ze inni mogą, a ja nie. To niesprawiedliwe!

zawory sprawdziłeś tak?podejrzewam za duże luzy zaworowe i zajechany garnek nic więcej mi do głowy nie przychodzi.ewentualnie przestawiony rozrząd.ten filmik powinien pomóc
http://www.youtube.com/watch?v=lu9Kd49339o

Zawory sprawdzę przez weekend. To dla mnie nowość - nie zrobię od ręki.

I jeszcze dane statystyczne po dzisiejszym tankowaniu - spalanie wciąż na poziomie 2.8l/100km.

filmik powinien pomóc

http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0CCEQtwIwAA&url=http%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3Dlu9Kd49339o&ei=H9DkU8ObManm7AbgmYGADA&usg=AFQjCNFCuYLYjJJVZZOEYIZte1O2Owkdbw&sig2=ad-69Yu5uiaQS63IanMF4g&bvm=bv.72676100,d.ZGU

Udało się znów pogrzebać przy skuterze. Zmierzyłem przerwy zaworowe. Nie było najlepiej - szczelinomierz 0.05mm nie wchodził. Ustawiłem na luźny 0.05mm. Wydechowy nieco więcej niż ssący. Oczywiście 0.1mm nie wchodził :-) Jak się dowiedziałem zbyt małe przerwy mogły powodować problemy na rozgrzanym silniku. Niestety zawory jak miałem ustawione nijak się miały do vmaxa.

Ponieważ nie chciałem się poddać mając rozebrane osłony pouczyłem się budowy silnika. I otóż odkryłem dodatkowe elementy. Z kolektora dolotowego było drugie odejście (pierwsze do paliwa), które połączone było z owym układem recyrkulacji spalin. Pokrywa zawarów również jest zmodyfikowana. Przechodzi przez nią przelot spalin i również dochodzi do układu recyrkulacji, a drugi koniec poprzez piękną chromowaną rurę połączony chyba z kolekrorem wylotowym (nie widać bo jest plastikowa obudowa). Trzecia rurka jest w powietrzu. Wszystko można zauważyć na zdjęciach:

Wężyk z kolektora dolotowego zaślepiłem, a otwór spalinowy w pokrywie zasłoniłem blachą.
Iiiiiiiii
Jest zmiana. Vmax wzrósł do 50km/h.
Muszę jednak popatrzeć od strony zadniej, bo tak do 30km/h obroty są na 7tys. tak jakby pasek się ślizgał. Muszę chyba wrócić do mocniejszej sprężyny centralnej oraz zobaczyć czy sprzęgło nie jest zużyte. Jak poprawię ten ból to wrócę może do odblokowanego modułu.
Może ktoś ma jeszcze jakieś pomysły?
Uważam, że dobrze byłoby rozszeżyć artykuł o blokadach.

Po dzisiejszym tankowaniu spalanie wciąż 2.8l/100km. Czy to nie za dużo? Ile to powinno palić. Ciekawe ile będzie palić jak ten układ wybebeszyłem. Pokaże koleje tankowanie.
Czy prawidłowo podejrzewam, że sprężyna jest za słaba?

Pokombinowałem również z posiadanymi elementami. Na rolkach 5g beznadzieja. Jedzie zdecydowanie wolniej. Podmieniłem także moduł na odblokowany i teraz nie ma już efektu ślizgającego się paska. Ładnie wchodzi na te ok. 8 tys. Wskazówka obrotów szaleje w prawdzie ale nie słychać żadnych nieprawidłowości. Próbowałem również wczoraj odkręcić dzwon, ale poddałem się kiedy nakrętka zaczęła być okrągła. Nie wiem czy jednak to ma sens. Skuter jeździ na zadawalającym poziomie. W prawdzie wciąż poniżej 50km/h, ale jest dynamiczny i przyjemny.
Fajnie jakby ktoś jeszcze pomysł rzucił to jeszcze coś mogę poprawić. W przeciwnym razie kończę prace i inwestycje. Będę chciał w przyszłym sezonie się przesiąść na CBF. W razie czego jakby ktoś był zainteresowany skuterkiem to będzie na sprzedaż (Będzin/Katowice).