Mam skuter KINGWAY COBRA i on wyciąga maksymalnie 55km/h gdy na starcie docisne gaz to idzie szybko do przodu, ma ssanie oraz był nie dawno po remoncie. Kupiłem go wczoraj i nie wiem czy ma blokade ale wydaje mi się że ma.
http://olx.pl/oferta/skuter-kingway-cobra-50-70-CID5-IDb2gNP.html#19d8c29ed4 - To ten skuter.
Quaku masz milion opcji, dlatego tak ważne jest sprawdzenie przed zakupem. Jeśli to 70 ccm to prędkość jest żenująca. Poprzedni właściciel odpowie Ci na pytanie czy jest odblokowany, ale raczej wątpię, aby był zblokowany.
Musisz sprawdzić totalnie wszystko - gaźnik, świecie, rolki, pasek, wariator...
Dwusuwy mają to do siebie, że są zrywne na starcie, a później słabną. Musisz się dowiedzieć kiedy był remont, jaki olej był wlewany oraz jak po remoncie był eksploatowany. Każdy szanujący się mechanik wie, że po remoncie trzeba docierać silnik co najmniej przez 500km. Docieranie= jazda na średnich obrotach do ok 50km/h od czasu do czasu dając nieco znacznie gazu na manetce. Jeśli po remoncie nie został zachowany tryb docierania to możliwości może być kilka + przetarty cylinder co równa się z nowym remontem. moja koleżanka niedocierała cylindra, który sama jej wymieniałam. w dwie osoby jechała 70km/h non stop i cylek po 300km padł do remontu. Pękł pierścień i pohaczył czały cylinder plus przetarcia od tłoka.
i czy posiada ten skuter obrotomierz? jesli tak polecam postawic go na stopce centralnej przytrzymac i docisnac gaz do konca zobaczyc ile obrotow daje na maxie. jesli obroty trzymają się stale (do 8tys) i nie przekracza tych obrotów to znaczy ze mozesz miec blokade na module. to czesta przyczyna. rowniez moze byc blokada na wariatorze w kształcie tulejki która jest po prostu grubsza i trzeba ja wymienic na odblokowana. moze byc tez zla regulacja gaznika. przydalaby sie rowniez wymiana dyszy na wieksza. 0,65. sprawdz rowniez sprzeglo, jesli nie bylo wymieniane mozliwe ze okladziny sa wytarte. no i opcja tlumika... powiekszenie wylotu. i mysle, ze powinno byc ok.
Quaku masz milion opcji, dlatego tak ważne jest sprawdzenie przed zakupem. Jeśli to 70 ccm to prędkość jest żenująca. Poprzedni właściciel odpowie Ci na pytanie czy jest odblokowany, ale raczej wątpię, aby był zblokowany. Musisz sprawdzić totalnie wszystko - gaźnik, świecie, rolki, pasek, wariator...
to jest 50ccm, miał remont i przejechał po remoncie 6k km. Nie znam się na tym wszystkim.
Leszek napisał: Quaku masz milion opcji, dlatego tak ważne jest sprawdzenie przed zakupem. Jeśli to 70 ccm to prędkość jest żenująca. Poprzedni właściciel odpowie Ci na pytanie czy jest odblokowany, ale raczej wątpię, aby był zblokowany. Musisz sprawdzić totalnie wszystko - gaźnik, świecie, rolki, pasek, wariator...
to jest 50ccm, miał remont i przejechał po remoncie 6k km. Nie znam się na tym wszystkim. ------- Nie ma obrotomierza i to jest 4 suwowwy.
A na km/h możesz sprawdzić to co ci napisałam? jak na obrotach. Jeśli staje tylko w jednym miejscu np 55km/h i nie pójdzie na 56km to moze byc moduł. i raczej to na pewno moduł jeśli to 4t.
może to być również problem zmiany cylindra na większy... wtedy już trzeba było pomyśleć o zmianie rolek w wariatorze. możliwe, że skoro ma szybki start a słabo z efektem końcowym, może być również wina rolek. rolki muszą być tak dopasowane, żeby było jak w oryginale. 4t mają gorszy start ale moc większą. Więc skoro ty masz na odwrót to możliwe, że jeśli to nie bedzie moduł to może być właśnie to. raczej nic innego nie obstawiam
Stawiam na zbyt dużą przepustowość filtra powietrza,zobacz czy czasem poprzedni właściciel nie usuną zwężki z filtra pow najczęściej usuniecie jej z serii pogarsza osiągi. http://www.skuteryostrow.pl/porady/filtr.jpg.