Kierowanie Skutem - UE

Siemanko :slight_smile:

Posłuchajcie bo na te wakacje mam zamiar wyruszyć skuterkiem poza granice naszego państwa. Mam na myśli Czechy, i tutaj mam pytanie w jakich państwach Unii Europejskiej karta motorowerowa pozwala mi na kierowanie skuterem a w których jest wymagane prawko. I Czy w którymś mogę wozić kogoś w tym wieku co mam (16l.) Czyli we dwie osoby bez problemów ?

Co do ubezpieczenia, jest to warta która należy to stowarzyszenia ubezpieczeń i obejmuje takie kraje jak Czechy, Niemcy, Ukraina itp… sąsiadów i nawet UK.

Czekam na konkreciki :slight_smile: Pozdrawiam SharkY :571:

W Czechach jest prawo jazdy AM(do 50ccm), ale ze względu na Konwencję Wiedeńską nie mogą się przyczepić do karty motorowerowej(muszą honorować prawo PL). U nich nie występuje pojęcie “motorower”, więc mogą być małe problemy z jazdą tam na kartę motorowerową :wink:

tez bym się kiedyś tak wybrał ;p ale w życiu nie wziął bym kogoś na pakę , za bardzo męczące

w Cesky Republic dostał byś mandat i prawdopodobnie holowanko na parking policyjny
W dupie mają honorowanie prawa PL.
Inny kraj inne prawa Proste;)

We włoszech trzeba mieć taką kategorię prawa jazdy…;/ pewnie coś takiego jak AM.
I tam normalnie dostajesz mandacik;/ Ja miałem się wybrać na ukraine bo mam chyba z 80km albo mniej… ale tam chyba wizy czy coś;| a cukierków chciałem kupić;d

To jest jakaś możliwość podróżowania na skucie, skoro u nas nie można zrobić prawka na skuta honorowanego we wszystkich krajach UE??

Wiecie, w dupie mam ich honorowanie prawa RP, ja mogę zostawić skuta po Polskiej granicy (10 metrów od niej) Pod pensjonatem i nikt mi nic nie zrobi. Ale widać właśnie co wnosi UE, i to całe zjednoczenie :roll: A na nogach się wypuścić można nawet pare km wiec sklepy będą :).

I tak jest też w Niemczech ? :expressionless:

Nie, w niemczech alkohol jest od 16. roku życia :mrgreen:

Nie no bez jaj :slight_smile: Pytam się poważnie :stuck_out_tongue:

poważnie SharkY, po co chcesz jechać skutem, skoro na nim nie wrócisz, korzystając z dobrodziejstw miejscowego prawa :lol:

A tak na poważnie:
“w Niemczech jest prawo jazdy M na motorower, ale jeśli nie masz to nic Ci nie zrobią, proponuje przeczytać ich prawo odnośnie uprawnień, tak samo jak np. Simsony do 91’ u nich mogą jechać maks. 60km/h , natomiast po tym roku 45km/h.” -> tak znalazłem na podobnym forum, nie wiem, ile w tym prawdy…

Nie, w niemczech alkohol jest od 16. roku życia :mrgreen:

do 20% ...
Bo jak chciałem kupić Jagemajstera z 39% to mi kazał pokazać dokument to odłożyłem i wziąłem 4 zgrzewki browara i bez problemowo ...

A kartę muszą ci uznać ;s

ja chce jeździć skutem w anglii to muszę tu zrobić prawko tylko … mnie strzela bo jak ja je mam zdać po angielsku (niby trochę umiem języka ale do perfekcji to brakuje mi BARDZO DUŻO )

Debilne to jest moim zdaniem, kilka kategorii na prowadzenie motoroweru w UE, i to jeszcze z sąsiadami z którymi granice zostały zdjęte… Tutaj prawko, tutaj karta, tutaj od 16 tutaj od 18. Szkoda gadać… :-?

SharkY napisał:

Debilne to jest moim zdaniem, kilka kategorii na prowadzenie motoroweru w UE, i to jeszcze z sąsiadami z którymi granice zostały zdjęte... Tutaj prawko, tutaj karta, tutaj od 16 tutaj od 18. Szkoda gadać.. :-?

dlatego chyba od 2006 roku Komisja Europejska "pracuje" nad ujednoliceniem prawa we wszystkich krajach członkowskich, czyli wprowadzenie kategorii: AM(do 50ccm), A1(do125ccm), A2(do 250ccm) i A(bez ograniczeń), a przewidywany przez nich czas wprowadzenia tego, to wrzesień 2009

Lepiej 2010 to zdąze A zrobić XD

Jak najlepiej, to jak najszybciej :slight_smile: I tak czasu nie przyśpieszymy a ważne żeby ustawa była, byłby wtedy motorek 250ccm, minimum i we dwie osoby bez strachu i problemu wszędzie można jechać :wink: :sunglasses:

250 bez problemu?? No nie wiem. Na dwie osoby to mało mocy

kurde czegoś nie kumam to jest chore co to za różnica czy ja ma kartę czy prawko jak i tak w przyszłym roku będzie trzeba pójść do urzędu i tylko wymienić na inny kawałek papieru a ze się tak wyrażę znajomości prawa są te same

Wino, ja moją 49ccm jeżdżę z kimś, około 70, a więc nie najgorzej, a 250ccm, we dwie osoby wydaje mi się do 120km/h powinien się rozbujać a to wystarcza. A Wrona, masz racje z tym wszystkim to do kibla tylko można iść…

Ale 250 jest za słaba na dwie osoby. Samemu tak z pasazerem nie. Wyprzedzać ciężko itp