Siemanko
Posłuchajcie bo na te wakacje mam zamiar wyruszyć skuterkiem poza granice naszego państwa. Mam na myśli Czechy, i tutaj mam pytanie w jakich państwach Unii Europejskiej karta motorowerowa pozwala mi na kierowanie skuterem a w których jest wymagane prawko. I Czy w którymś mogę wozić kogoś w tym wieku co mam (16l.) Czyli we dwie osoby bez problemów ?
Co do ubezpieczenia, jest to warta która należy to stowarzyszenia ubezpieczeń i obejmuje takie kraje jak Czechy, Niemcy, Ukraina itp… sąsiadów i nawet UK.
Czekam na konkreciki Pozdrawiam SharkY :571:
W Czechach jest prawo jazdy AM(do 50ccm), ale ze względu na Konwencję Wiedeńską nie mogą się przyczepić do karty motorowerowej(muszą honorować prawo PL). U nich nie występuje pojęcie “motorower”, więc mogą być małe problemy z jazdą tam na kartę motorowerową
tez bym się kiedyś tak wybrał ;p ale w życiu nie wziął bym kogoś na pakę , za bardzo męczące
w Cesky Republic dostał byś mandat i prawdopodobnie holowanko na parking policyjny
W dupie mają honorowanie prawa PL.
Inny kraj inne prawa Proste;)
We włoszech trzeba mieć taką kategorię prawa jazdy…;/ pewnie coś takiego jak AM.
I tam normalnie dostajesz mandacik;/ Ja miałem się wybrać na ukraine bo mam chyba z 80km albo mniej… ale tam chyba wizy czy coś;| a cukierków chciałem kupić;d
To jest jakaś możliwość podróżowania na skucie, skoro u nas nie można zrobić prawka na skuta honorowanego we wszystkich krajach UE??
Wiecie, w dupie mam ich honorowanie prawa RP, ja mogę zostawić skuta po Polskiej granicy (10 metrów od niej) Pod pensjonatem i nikt mi nic nie zrobi. Ale widać właśnie co wnosi UE, i to całe zjednoczenie :roll: A na nogach się wypuścić można nawet pare km wiec sklepy będą :).
I tak jest też w Niemczech ?
Nie, w niemczech alkohol jest od 16. roku życia :mrgreen:
Nie no bez jaj Pytam się poważnie
poważnie SharkY, po co chcesz jechać skutem, skoro na nim nie wrócisz, korzystając z dobrodziejstw miejscowego prawa :lol:
A tak na poważnie:
“w Niemczech jest prawo jazdy M na motorower, ale jeśli nie masz to nic Ci nie zrobią, proponuje przeczytać ich prawo odnośnie uprawnień, tak samo jak np. Simsony do 91’ u nich mogą jechać maks. 60km/h , natomiast po tym roku 45km/h.” -> tak znalazłem na podobnym forum, nie wiem, ile w tym prawdy…
Nie, w niemczech alkohol jest od 16. roku życia :mrgreen:
do 20% ...
Bo jak chciałem kupić Jagemajstera z 39% to mi kazał pokazać dokument to odłożyłem i wziąłem 4 zgrzewki browara i bez problemowo ...
A kartę muszą ci uznać ;s
ja chce jeździć skutem w anglii to muszę tu zrobić prawko tylko … mnie strzela bo jak ja je mam zdać po angielsku (niby trochę umiem języka ale do perfekcji to brakuje mi BARDZO DUŻO )
Debilne to jest moim zdaniem, kilka kategorii na prowadzenie motoroweru w UE, i to jeszcze z sąsiadami z którymi granice zostały zdjęte… Tutaj prawko, tutaj karta, tutaj od 16 tutaj od 18. Szkoda gadać… :-?
SharkY napisał:
Debilne to jest moim zdaniem, kilka kategorii na prowadzenie motoroweru w UE, i to jeszcze z sąsiadami z którymi granice zostały zdjęte... Tutaj prawko, tutaj karta, tutaj od 16 tutaj od 18. Szkoda gadać.. :-?
dlatego chyba od 2006 roku Komisja Europejska "pracuje" nad ujednoliceniem prawa we wszystkich krajach członkowskich, czyli wprowadzenie kategorii: AM(do 50ccm), A1(do125ccm), A2(do 250ccm) i A(bez ograniczeń), a przewidywany przez nich czas wprowadzenia tego, to wrzesień 2009
Lepiej 2010 to zdąze A zrobić XD
Jak najlepiej, to jak najszybciej I tak czasu nie przyśpieszymy a ważne żeby ustawa była, byłby wtedy motorek 250ccm, minimum i we dwie osoby bez strachu i problemu wszędzie można jechać
250 bez problemu?? No nie wiem. Na dwie osoby to mało mocy
kurde czegoś nie kumam to jest chore co to za różnica czy ja ma kartę czy prawko jak i tak w przyszłym roku będzie trzeba pójść do urzędu i tylko wymienić na inny kawałek papieru a ze się tak wyrażę znajomości prawa są te same
Wino, ja moją 49ccm jeżdżę z kimś, około 70, a więc nie najgorzej, a 250ccm, we dwie osoby wydaje mi się do 120km/h powinien się rozbujać a to wystarcza. A Wrona, masz racje z tym wszystkim to do kibla tylko można iść…
Ale 250 jest za słaba na dwie osoby. Samemu tak z pasazerem nie. Wyprzedzać ciężko itp