Cześć, szukam kasku za około 500zł z możliwością montażu interkomu. Co moglibyście mi polecić? Jacy producenci kasków są najpopularniejsi?
Z przywoitych kasków w takiej cenie (do 500zł) to mi tylko LS2 przychodzą do głowy. Od bidy jeszcze MT. Zreszta chyba obie są hiszpańskie.
A co do interkomów - to w zasadzie do każdego kasku z wyjmowaną wyściółką ( i na to trzeba zwracać uwage żeby to było - żeby nic nie wyrywać co wklejone na stałe) założysz interkom - nawet jak kask nie jest do tego przygotowany fabrycznie.
Wymaga to odrobiny zdolności manualnych ale nie jest to trudne. Trzeba tylko dobrze dobrać interkom.
Zresztą jak mówimy o kasku do 500zł to zapewne też móimy od uniwersalnych interkomach od chińczyka typu T-Com czy FreeCom…itd (sam mam taki z 10 lat i sobie chwale).
Styropian wewnątrz zawsze można te 2-3 mm podciąć lub obkurczyć grotem lutownicy i zrobić miejsce na głośniczki i kableki…itd. Tutaj raczej większym kłopotem jest dobrze wybrać miejsce żeby to prosto w ucho nadawało.
Co innego kaski z fabrycznie wprojektowanymi miejscami na systemy komunikacji. Tylko że one są zaprojektowane do konkretnych systemów i tą są najczęściej drogie kaski i drogie systemy i co może być wadą - dobrze pasuje tylko ten jeden system fabryczny.
No właśnie zależy mi na łatwym montażu głośniczków żeby nie trzeba było nic wyrywać. Wiem że niektóre kaski są profilowane pod taki montaż i takich właśnie poszukuję. Te 500zł to tak luźno rzuciłem, wolę dopłacić 150zł niż później żałować ale myślę że większej kwoty w moim przypadku nie ma sensu wydawać bo nie jeżdżę bardzo często. Znalazłem taki ranking kasków, mógłbyś coś z nich polecić? Posortowałem po cenie i wziąłem 4 i 5 gwiazdek. Helmets Archive - SHARP
ale rozumiesz że wg ciebie “kask profilowany pod TAKI montaż…” - tzn. pod JAKI?
Tu nic nie jest zestandaryzowane. Kupisz kask opisany “przygotowany do montażu zestawu głośnomówiącego” ale nie wiesz do jakiego zestawu, co to oznacza że jest przygotowany albo sie okaże że przygotowane zagłębiania na głosniki mają 20mm średnicy a twój zestaw ma 30mm głośniczka… albo że masz otworek na kabelek w skorupie… ale kabelek z twojego zestawu ma wtyczke i juz przez ten otworek nie przejdzie…itd
Nie sugeruj sie tym kompletnie. Jedyna co jest ważne to to żeby wyściółka była łatwo wyciągana bo wszystko montujesz pod nią. Reszta to rzeźba. Zawsze to rzeźba. Chyba że sobie kupisz kasn Nolana albo Caberga z dedykowanym zestawem Nolana lub Caberga…itd. Ale to rozmawiamy o kwotach 4-6 razy większych niż planujesz.
Twoje “dopłacić 150zł” to wciąż nie jest kwota która coś zmienia.
Podobno można też inaczej.
Ujeee. https://motovoyager.net/porady/niewerbalna-komunikacja-na-motocyklu-12-znakow-ktore-po-prostu-musisz-znac-poradnik/
nie przesadzaj. nie ma to nic wspólnego z funkcjonalnością interkomu i to raczej obserwowanie barana przewodnika przy jeździe grupą - i to tylko dla tych co jadą z tyłu i na prowadzącego patrzą.
A sam prowadzący z kimkolwiek do tyłu (a nawet z własnym pasażerem) prawie nie ma kontaktu
Przecież mogą być wyżłobione uniwersalne miejsca na słuchawki niekoniecznie pod konkretny system słuchawkowy…Nie twierdzę że jest to popularne rozwiązanie stosowane przez producentów kasków ale może jest jakiś fajny na rynku który ułatwiłby mi montaż słuchawek.
Tak naprawdę to zależy mi głównie na słuchaniu muzyki a nie na rozmowie. Do tej pory korzystałem z małych słuchawek dousznych bezprzewodowych które częściowo spełniały swoją rolę (nawet bez problemów rozmawiałem), głównym minusem było to że nie mogłem zmieniać muzy w trakcie jazdy i mniejsza stabilność. Dlatego postanowiłem że zamontuje sobie w kasku coś na stałe dla wygody użytkowania i żeby nie martwić się o to czy suchawki są na swoim miejscu. Jakie interkomy mógłbyś mi polecić które mają dobry dźwięk? Z tego rankingu to tylko te interkomy są w moim zasięgu. Co o nich sądzisz? Chyba że masz jakieś lepsze do zaproponowania w tym budżecie?
uniwersale miejsca mogą wcale nie pasować do twoich głośników w zestawie albo do sposobu doprowadzenia kabla do nich - ostatni raz to pisze. Tu nie ma uniwersalnych rozwiązań.
Jeżeli myślisz o słuchaniu muzyki przez taki zestaw to nawet jak sobie kupisz najdroższe co najdziesz na rynku firmy AjWajPremiumTurboSuper to i tak muzyka bedzie brzmiała jak z dupy… a dokładniej jak ze słuchawki telefonicznej trzymanej kilka cm od ucha. W najlepszym razie bedzie to brzmiało jak marne słuchawki na pałąku ale odciągnięte palcem od ucha.
Pomijając niską jakość samych przetworników (głośniczków) to odległość miedzy głośnikiem a uchem załatwi ci zarówno basy jak i soprany.
One nie do tego zostały stworzone a możliwość włączenia radyjka lub muzyczki z telefonu to taki dodatek.
Kup sobie jakiś na aliexpress. Zapłacisz 60-160zł
https://pl.aliexpress.com/w/wholesale-interkom-motocyklowy.html?spm=a2g0o.home.auto_suggest.1.3011405frsgybZ
tylko mikrofon dobierz do kasku albo na kablu albo na pałąku
No tak ale niestety sporo kasków wymaga “modyfikacji”. Mój znajomy z lutownicą dopasowywał zagłębienia pod słuchawki w czapce marki x-lite, który teoretycznie je miał ale słuchawki w nich osadzone nie wypadały we właściwym miejscu względem ucha. Dlatego może mógłbyś mi chociaż polecić jakieś dobre firmy kasków z którymi jest bardziej prawdopodobne że nie będę miał problemów z montażem głośników?
Nie przesadzaj, moje obecne słuchawki bezprzewodowe za 70zł brzmią całkiem dobrze, mam porównanie chociażby do słuchawek beyerdynamic więc jak na sprzęcior tej klasy nie ma co narzekać. Dlatego od dobrego interkomu oczekuję takiej samej lub lepszej jakości i żeby mi nie zrywało połączenia. Nie chciałbym razem z kaskiem tysiaka przekroczyć tym bardziej że nie będę w pełni wykorzystywał tego interkomu (zamierzam głównie słuchać muzy) więc chyba ten freedcon za 300zł wydaje się najrozsądniejszym wyborem. Co sądzisz? W aliexpresy się nie bawię, chcę mieć coś nawet drożej ale mieć pewność że do mnie dotrze w krótkim czasie więc tylko allegro.
sądze że nie słuchasz
wiec zrobisz jak uważasz. To co kupisz na allegro jest własnie z Aliexpress. Chcesz przepłacać za chińczyka - zrobisz jak uważasz :).
Ludzie mają różne głowy, mają różnie umieszczone uszy (minimalnie ale jednak - i to robi w tym przypadku). Zestawy też są różne. A ty chcesz złotej porady i analizy rynku pod kątem twoich (błędnych ) założeń. Niestety ja sznuje swój czas.
Ja nie miałem problemów z montażem głośników w 3 kaskach które nie były do tego fabrycznie przewidziane - wiec nie wiem co to wg ciebie jest “problem”. Jeżeli myślisz o kasku gdzie w 14 sekund na zatrzaski sobie wszystko “zaklikniesz” to nie ma tak dobrze w żadnym przypadku.
Tyle. Nie ma co dyskutować. Wiesz swoje, wiesz lepiej. Oczekujesz od niskiej jakości przetworników nausznych umieszczonych daleko do ucha jakości jak z dousznych umieszczonych w uchu… no powodzenia. Oczekuj. Jak sie doczekasz to daj znać ![]()