Elo. Mam zamiar kupić sobie kask nowy… widzi mi się nadkole, kiera bmx i crossowy kask.
Ale to nie wygląda głupio jak na skuterze w takim kasku? Jak jest z widocznością? No i który wygodniejszy, jak z tymi goglamiż Co radzicie? Kupić normalny kask czy crossowy?
ty masz na mysli szczekowy czy integralny bo to 2 rózne jakbym miał wybierać między szczekowym a crossowym to z praktycznosci i trochę wygladu wybrałbym szczękowy ale krosowy fajnie wygląda tyle ze trzeba kogle albo mieć albo nie mieć a w szczekowym kiedy chcesz sobie podnosisz szybe
Ja bym brał crossowy, ale to tylko moje skromne zdanie
Lepiej to będzie wyglądać
Crossowy bierz jak na wyglad patrzysz. A jeśli o wygode to bierz szczekowy…
Najlepiej skocz do jakiegoś sklepu i przymiećrz te 2 rodzaje kasków.
- Jeśli pytasz o wygodę to musisz wziąc też pod uwagę koszt kasku, bo wiadomo że nie można porównywać kasku za 100zł do kasku za 400zł Musisz sam sprawdźić w czym lepiej się czujesz (ja wole crossowe).
- Wygląd znowu zależy od Ciebie, tzn. który bardziej Ci się podoba. Po tym tuningu może dobrze komponować się crossowy kask, ale przy seryjnym (według mnie) to nie pasuje…
- Minusem crossowego kasku jest przymus zakupienia gogli. “Przymus”, ponieważ z doświadczenia wiem, że nie pojedziesz w każdych warunkach z gołą twarzą (oczy). Szybka dla niektórych jest wygodniejsza, ale to także zależy od Ciebie
Krócej mówiąc nie patrz na komentarze innych tylko sam sprawdź co Ci bardziej pasuje (wygoda, wygląd, koszty).
No koszty to tak około 250zł myslę… Zobacze jak to będzie. Z tymi goglami muszę luknać tzn przymierzyć jak to lezy na mordzie itd;d
powiem tak crossowy fajnie wygląda ale z doświadczenia mówię ci nie bierz crossowego, jak
ktoś ma pecha to się może źle skończyć, nie ważne jaka prędkość ale koleś przed tobą wyrzuci z auta kipa i co wtedy?? mi kiedyś prawię wpadł do kasku , ale za to nie prawie tylko wpadła osa , ale miałem o tyle szczęście że od razu wyleciała
Osa i moze ci wpaść nawet do kasku szczekowego jak masz szybke otwarta
ale masz szybkę i możesz ja zamknąć
Jak chcesz normalnie jeździć to kup szczękowy, chyba że chcesz na kole polatać, to wtedy crossowy bezpieczniejszy. Jest jeszcze nawet ciekawa opcja, crossowy z szybą Wybór należy do ciebie
Magnus gdzie ty wyczytałeś, że crossowy jest bezpieczniejszy…? Wytrzymałość kasku na pewno nie zależy od rodzaju ;p Widze, że PodLy już nic nie pisze, wiec pewnie dokonał wyboru (lub zrezygnowal xD).
Osa mnie wlecial raz w kask i mnie pociela i jak bana morde mialem. A 2 razem pszczola pod nosem mnie walnela i spuchlem tez jak bania. Ja to mam farta do tych latajacych owadow A kask to ja uwazam ze szczekowy bo jest taki uniwersalny
Xakass, ja tego nie wyczytałem, wiem to z doświadczeń kolegi. Miał on liczne wywrotki i kask crossowy bardziej się sprawdzał w tych sytuacjach
Borek02 napisał:
kask to ja uwazam ze szczekowy bo jest taki uniwersalny
też tak sądzę

Może ten kask szczękowy był jakiś no-name, a crossowy jakiś markowy…
Jeszcze jeden plus za szczękowym jest to że wrzucisz go do skutera, a crossowy może się nie zmieścić. Jednak dalej jestem za tym, że to ty powinieneś wybrać.
Sam już nie wiem. Nie pisałem bo trochę roboty przed świętami;p
No raczej będe się bawił w stunt;p wydaje mi się że w crossowych większa widoczność…
ja bym wziol intengralny za 250 zl można mieć dobry kask z szybko lustrzanko nikt cie nie widzi i aty widzisz wszystkich
To teraz ja się wypowiem.
Miałem okazje jak wiecie jeździć w obydwóch kaskach i integralnym i teraz jeżdze w crossowym.
ReKoRd napisał:
dobry kask z szybko lustrzanko nikt cie nie widzi i aty widzisz wszystkich
Pewnie nie słyszałeś o googlach z lustrzaną szybką nie ??
W kasku crossowym o wiele fajniej się wygląda. Zakładasz google i jesteś kozak. Ale kask crossowy ma też wady i zalety

+w kasku crossowym jest dużo chłodniej (dobre w lato) Przez dziób masz tam dużą przestrzeń
+w kasku crossowym jest o wiele większa widoczność niż w integralu
+ fajny wygląd.
+ są wygodniejsze bo nie masz opiętego ryja

- Jest głośniej w kasu przez tą przestrzeń
- Nie zmieści ci się do kufra
- Przymus kupna googli
Wybór należy do ciebie !! Ja na twoim miejscu wybrał bym crossówke

Taki zestawik jest kozacki
Jeszcze jak masz rękawice do tego to wyglądasz jak prawdziwy Stunter

hheeheh dzięki Hokster za wypowiedź, przynajmniej jedna, jedyna pełna i zadowalająca…;p
Ale jak myślisz, na takiej factorce to będzie sprawiało pozytywne wrażenie czy raczej odwrtonie?;p
Widziałem dużo łepków na skuterach w kaskach cross.
Na Rox ,Sr ,Speedfightach i na chińczychach i powiem ci że w googlach wyglądali kozacko i groźnie Właśnie dlatego fanowie streetfighterów kupują kaski cross z googlami
Hokster, a ty jako znawca takich kasków poleciłbyś kaski firmy BULL, czy NAXA ? Kosztują tyle samo, ale ja dotychczas znałem tylko firmę NAXA, a o BULLu nie słyszałem i na allegro też jest bardzo mało produktów tej firmy… :-?