Cześć, witam wszystkich forumowiczów. Od dwóch lat mam kartę motorowerową. Aktualnie mam (rocznikowo) 17 lat. Mając kartę, muszę przystępować do egzaminu na AM? Czy w WK wymienić, kupić czy coś ?
Jestem zielony w tej sprawie. Proszę o szybkie odpowiedzi, ponieważ niedługo ruszam na drogi :)
Pozdrawiam, Cześć !
Nie musisz nic robić tylko wymienić. Koszt do 100 zł :)
Taki sam temat co napisałeś był pisany już milion razy. - Myślę, że jak by się ładnie poszukało to i kombinacja liter była by podobna.
Poszukaj tutaj tych tematów: http://www.skuterowo.com/forums/forum/prawo-jazdy
romet727p10 napisał:
Nie musisz nic robić tylko wymienić. Koszt do 100 zł :)
A właśnie, że musi. A badania lekarskie może nie trzeba? W moim urzędzie na wymianę karty na prawko am chcą badania lekarskie.
Badania to koszt około 80 zł. Prawko około 100 zł. Co daje około 2 stówy.
Więc przepraszam za "dubla", ale ten sezon mogę jeździć bez problemu na karte jeszcze ? Bo gotówkę będę miał dopiero pod koniec pierwszego miesiąca wakacji. Ewentualnie za 3 tygodnie, liczę od niedzieli bo w tedy będę miał swoją pierwszą 50-tkę.
Dzięki i pozdrawiam
Jestem w takiej samej sytuacji jak ty :) rocznikowo 17 . Musimy wymienić kartę do dnia 18-stych urodzin :)
Ja z Października 16-tego :D
Więc mam czas akurat do końcówki sezonu za 2 lata, hehe.
Wracając do tematu, czyli muszę się przygotować na ewentualne odesłanie na badania lekarskie i inne duperele z tym związane, ale sam jako osoba niepełnoletnia mogę to zrobić bez wzywania "pomocy ojca" ?
Ja mam 16 lat, w listopadzie będzie 17. Ogólnie mogę jeszcze rok jeździć na karcie, a w połowie następnego roku będę wymieniał na AM, o ile w tym roku nie zrobię prawka na A1, które mam w planach na wakacje.
Nie jestem pewny, ale będzie twój Ojciec potrzebny w WK. Przykładowo ja gdy rejestrowałem dwa skutery na siebie, i wszędzie były moje dane, to ojciec ze mną jeździł i załatwiał, bez niego się nie dało. Również on podpisywał wszystkie kwity.
Wszystko można planować, ale potrzebne są fundusze. Ja moją "pulę" czyli 1500 zł wydam na skuterek. Do nauki przepisów wystarczy. Tzn. nie że nic nie wiem, ale długo nie jeździłem. Dlatego taka sytuacja :))
Jak skończę 17-tkę to jako prezent zrobie sobie AM :D
Dzięki, myślę, że temat już rozwiązany.
Na przyszłość skorzystam z szukajki :)
Dzięki, szerokości !