KArta motorowerowa

Kolega mi mówił ze jak mam karte to od tego roku musze ją zaniieść do wordu i wyrobią mi prawko Am za 150 zł . czy to prawda?

Nie. Karta motorowerowa ma ważność do ukończenia przez Ciebie 18 roku życia i możesz do tego czasu na niej jeździć. Jeżeli chcesz jeździć motorowerem już jako osoba pełnoletnia to przed 18 urodzinami musisz tą kartę wymienić na prawo jazdy kategorii AM. Jeżeli nie wymienisz to karta straci ważność, a z nią wygasną Twoje uprawnienia. Od tego roku wymiana prawa jazdy każdej kategorii kosztuje 100 zł.

tak ja kolega wyżej:) ja miałem takaą akcje ze zatrzymałą mnie policja i powiedzieli mi ze musze wymienic karte motorowerowa na prawo jazdy AM i ze mam sie zgłosić d tutejszego wydziału komunikacji poszedłem do wydział i baba i przeczytała cos tam w papierach ze moge normalnie jezdzic na niej do 18 :D ach ta nasza policja :D

Żeby nie być gołosłownym to podstawa prawna odnośnie ważności karty motorowerowej do ukończenia 18 lat, na którą możesz się powołać w razie problemów:

art. 133 ust. 2 i 3 ustawy o kierujących pojazdami (Dz.U. 2011.30.151)