Karta motorowerowa od kiedy można zdawać

mam pytanie kiedy najpóźniej w tym roku albo najwczesniej w przyszłym moge zrobić kartę motorowerową bo 13 lat skończę na początku listopada

Takie kursy organizuje szkoła, więc musisz dopytać sie w szkole jaki nauczyciel się tym zajmuje. O karte możesz się też zapytać WORDzie ale tam są mniejsze szanse ;)

Co ty gadasz ?
Kurs załatwia się na własną ręke, nie wiem gdzie mieszkasz, ale WORD w Warszawie nie ma zamiaru robić egzaminów na kartę w najbliższym czasie...

Ja zdawałem na komendzie stołecznej w W-wie, za darmoszkę bez problemu.
Mój kolega dostał jak ma 12 lat.
Poszedł do płatnej szkoły oni mu wszystko podbili z myślą że mu sekretariat nie wyda przed urodzinami ;)

Skąd jesteś ?

Też robiłem kartę motorowerową na policji. Więc polecam, bo jest najszybciej. Potem tylko z zaliczeniem idziesz do sekretariatu, podbijają Ci kartę, zabierają ten świstek i tyle.

A u mnie gdy ja chciałem wyrabiać kartę motorowerową i udałem się w tym celu na policję to ci stwierdzili, że oni się tym nie zajmują, więc nie zawsze widocznie policja organizuje...

Ja robiłem karte w szkole w czerwcu, idziesz do osoby która się tym zajmuje( u mnie to była pani pedagog) pytasz się kiedy można zrobić karte motorowerową no i czekasz. Daje ci później świstek do wypełnienia, test teoretyczny, praktyczny jeżeli zdasz to idziesz i podbijasz w sekretariacie.

No to ja się dopisze. Test robiłem 5, albo 3 października b.r. Było zgrupowanie, czy jak to tam przed szkołą o 15:30. Jakiś arkusz zaliczeniowy trza było przynieść (z podpisem rodzica/opiekuna) i oddać pani. Zaś później, były losowane osoby do zdawania teorii - osoby szły do sali komputerowe gdzie wypełniali teorię (pytania b.łatwe). Zdałeś, pani Ci na arkuszu się podpisuje i idziesz do pana władzy. On Cię wyczyta to zaczynasz wykonywać test praktyczny (standardowo ósemki i slalom, ale u mnie to była prosta jazda). Jeśli zdasz to zgarniasz podpisa pana policjanta, władza oddaje arkusz osobie organizującej, a ona odnosi to do sekretariatu. Potem czekasz (ja czekałem 7 dni), aż sekretariat wszystko wypełni (musisz przynieść zdjęcie z informacjami - to samo co na legitymację). I tyle - dostajesz kartę, możesz jeździć.

Ryglos, ale to trzeba do WRD się zgłosić, i to organizuję komenda rejonowa, u mnie stołeczna :)

może mi ktoś podać jakąś stronę na której są dokładnie wytłumaczone i łatwe do zrozumienia przepisy ruchu drogowego??

Ja robiłem karte w szkole bardzo łatwo i przyjemnie BEZ NADZORU POLICJANTA !!! tylko nauczyciel od techniki sie patrzyl potem papierek zdjecie 2 dni czekam i mam :D

romet727p10 napisał:

może mi ktoś podać jakąś stronę na której są dokładnie wytłumaczone i łatwe do zrozumienia przepisy ruchu drogowego??

proponuje Ci wejśc na stronke http://www.znaki-drogowe.pl/ przejrzyj znaki 2-3 razy, potem przeczytaj sobie w necie kodeks ruchu drogowego(znajdziesz na pierwszej lepszej stronce), zrobisz pare testów w necie, najlepiej takie po 50-100 pytań i już umiesz, ja jak tak się uczyłem zdałem egzamin teoretyczny bez problemu i z maksymalną ilością pkt 20/20. Jak się nauczysz tego i będziesz to stosował to może spokojnie wyjechać na ulice.