Junak 901 rs przy około 80 km/h zaczyna hamowac

A wiec jestem posiadaczem junaka 901 RS przejechałem nim już prawie 1500 km i sądzę że silnik dotarłem prawidłowo (tak jak było w instrukcji) ale zauważyłem że przy prędkości około 80 -85 km/h nawet z górki na 4 biegu dochodzi do 8500 obrotów i zaczyna hamować silnikiem pomimo że moduł pozwala mu wkręcić się na 11000 (na pierwszym, drugim i trzecim do tylu dochodzi) Dlatego chciałem spytać czy to jest normalne i czy ktoś ma podobnie? Oraz Drugie pytanie czy wy też pod większe górki musicie redukować do drugiego, pierwszego biegu.

Co do zwalniania jest to naturalne po prostu przy 8500 obrotów na min. silnik osiąga max mocy choć bardzo szybko ja np mam Junaka 902 i przy 10500-11000 obrotów na 12000 jest max . A co do redukcji to po prostu jest słaby ( raczej to nie pomoże ale przeczyść tłumik )

Opór powietrza czy z górki czy na prostej jest ten sam. Przy 8500 rpm silnik osiąga największą moc i szybciej nie pojedzie.

Przy jeździe na 3 biegu opór powietrza jest mniejszy z powodu mniejszej prędkości więc nawet przy 12000 rpm motorower nie zwalnia po pokonuje opór powietrza.

I tak sporo wyciąga więc nie ma się co martwić.

Kolego to jest normalne, ponieważ więcej na tym seryjnym silniku nie wyciśniesz, więc wieszmy się, że nasze Junaki i tak tyle jadą. Pozdrawiam :)

Kumpel też to ma Wysłałem mu link do postu i mówi że u niego jest tak samo więc nie ma się czym przejmować.