Podczas pierwszego przeglądu przy wymianie oleju, pan z serwisu mnie uprzedził, że na bagnecie wskaźnikowym poziomu oleju, naciął mi na nim nowe wskazanie którego mam się trzymać. Stwierdził, że wskazanie fabryczne MIN/MAX na bagnecie jest zaniżone i wymagana w instrukcji serwisowej ilość zalewanego oleju (0,85 l) jest właśnie do nacięcia które on (jako serwis) zrobił… Proszę o konkretną i jednoznaczną odpowiedź “na później” - mam się trzymać ilości oleju na wskaźniku fabrycznym (czyli lać ok.0,7 l) , czy lać ilość wskazaną w instrukcji (0,85 l) i przekraczać wskazanie MAX na bagnecie ?
Masz typowego Gy6 (powietrzaki 50,125,150,170 i jeden wodniak… Gy6-250). Wszystko na wygasłych już patentach…
Hondy (lata osiemdziesiąte). Klepią to nadal w opór w Chinach, na Tajwanie i w Korei. Lifan rządzi, etc. I do rzeczy… Gy6 zalewa się olejem silnikowym 15W40…10W40 (Lotos, Elf, Valvoline). To wystarczy dla takiego ‘poruszacza tyłka własnego’. Gy6 125 &150 & 170 ma pojemność układu olejowego smarowania i chłodzenia zarazem silnika rzędu 700… 800 ml. I tego się trzymaj. Wykręcony bagnet na zimnym silniku i na centralnej podstawie, zawsze prawdę ci powie. P.S. Nie zabronisz mechanikom… mechanikować.