Od kilku dni staram się przywrócić do życia motocykl Junak 122 “sport”. Pojemność 125 ccm.
Po zimie naładowałem akumulator i podłączyłem go do motocykla. Po naciśnięciu startera słychać tylko to jak rozrusznik kręci silnik, ten kilka razy ruszy tłokiem i nic.
Świeca sprawdzona na kosiarce, daje iskrę, nawet w motocyklu daje gdy siedzi w fajce i zetknę ją z blokiem silnika.
Jakieś rady? Paliwo też mam. Motocykl zimowany był w garażu, gdzie był osłonięty od śniegu oraz deszczu, no ale wiadomo, temperatura na bank zeszła tam poniżej zera.
Dodatkowo, czy ktoś wie, z czym połączyć przewód z wyświetlacza od biegu neutralnego w w/w modelu motocykla? To już taki offtop, bo wymieniam licznik jednocześnie i wszystkie biegi mam, poza właśnie Neutralnym, nie mogę znaleźć przewodu który mam podłączyć ;D
Jak miałem naładowany akumulator na maksa, to kręcił tak długo silnik aż puściłem starter (jednak wtedy miałem odpiętą fajkę od świecy, zapomniałem o tym). Teraz jak się rozładował trochę (ładuje się aktualnie) to zakręci kilka razy i gaśnie mi wyświetlacz, więc póki co nie jestem w stanie sprawdzić tego czy po dłuższym pokręceniu coś się stanie. Czyli po prostu się rozładował aku.
Chociaż wczoraj też niby miałem aku do pełna, a jednak po sekundzie / dwóch wszystko mi i tak gasło więc nie jestem też pewien co do tego akumulatora. Raz daje rade kręcić silnikiem a raz po chwili brakuje mu prądu.
Co do świecy, jest mokra, czuć wyraźnie paliwo na niej.
Wczoraj podpięty był chwilowo pod aku z samochodu (75Ah) i też zachowywał się dziwnie czyli kręcił 1-2 sekundy i gasło wszystko. Jutro ponowię to, czyli podepnę go pod aku bo już ciemno się zrobiło i frajdy z siedzenia na dworze zero
Póki co dzięki za rady, mam nadzieje, że kiedyś odpali. Dam znać co jutro się stało.
Podłączyłem moto pod samochodowy akumulator sprawny na 100%. Skutkiem tego było to że:
Brak iskry świecy (zetknięcie z blokiem silnika)
Silnik przy wsadzonej świecy nie jest w stanie zakręcić dłużej niż sekundę przy używaniu startera. Słychać jeden takt i koniec, wyłączają się zegary i tyle.