Kupiłam w tym roku używany SYM MIO 50,
ojciec mi go odpicował i polecił zmienić olej " kup taki do 4suwów"
NIe chcę wyjśc na ignorantkę - ale w googlu nie znalazłam odpowiedzi na moje pytanie. Będę bardzo wdzięczna za pomoc
1. czy zwykły samochodowy olej 10w40 to taki sam jak do skutera?
2. jaki olej lać do skutera, który ma przejechane niecałe 6tys km (z 2005) roku, syntetyk czy mineralny?
3. po tym jak skuter nie jest odpalany przez kilka dni - po uruchomieniu przez pierwsze kilka km w ogóle nie ma mocy, manetka do oporu a on przyspiesza jakby sie dusił. O co może chodzić z góry dziękuję za pomoc
1/2. Olej motocyklowy 10W40 do 4T
3. Jeśli skuter długo stoi, paruje z niego paliwo i potrzebuje trochę czasu, żeby znowu je 'naciągnąć'
1. Olej do skuter ma trochę inne przeznaczeni, niż olej samochodowy... Jest tak, ponieważ skuter ma silnik wysokoobrotowy i potrzebuje lepszego smarowania...
http://chudzikj.republika.pl/Technika/Olej/olej.htm - tutaj masz więcej powodów....
2. Lej 10w40 (półsyntetyk) np. Castrola.
Jeśli chcesz przepłacać to lej tego Castrola do motocykli, którego wszyscy tak sławią. To jedyna słuszna marka, którą można stosować :-/
A tak na serio to silnik Twojego skutera może kręci wyższe obroty niż samochód ale nie ma potrzeby stosowania oleju motocyklowego. Lotos 10W40 jest wystarczającym, jesli nie aż za dobrym wyborem. U mnie koledzy używają go do jazdy zarobkowej i nic jakoś się nikomu nie stało.
Dzięki za odpowiedzi :)
Pozdrawiam
Nie ma co wybaczac, to że jestes kobietą to zaleta i to ogromna
A ja ciągle powtarzam ,że do skuterów leje się olej do silników skuterowych 4t(motul,bel ray},jak nie pali to trzeba go porządnie skopać,czyli kilka razy po 20 razy,aż zapali,potem jak pochodzi czynność powtórzyć.
A w twoim przypadku najlepiej znaleźć na forum kogoś z twojej okolicy i niech Ci pomoże.
Ja ogólnie to w poprzednim chińskim silniku ciągle jeździłem na samochodowym CASTROL EDGE 5W40 i w obecnym silniku mam ten sam olej i nie ma problemu a są nawet zalety bo nie było w okolicy skutera który jeździł na oleju do skutera ale choćby się zbliżył przebiegiem do silnika który latał na tym castrolu. Wszystko zależy od klasy oleju ale bajeczki że samochodowy olej nie da rady w skuterze bo skuterowy silnik sie szybciej obraca niz skuterowy można opowiadać jedenastolatkom pod blokiem, to może uwierzą ale i to nie wszyscy. Porównaj jeden z drugim moment obrotowy jaki generują silniki samochodowe i jakie obciążenia części przenoszą i olej musi dać radę. Ale to jeszcze nic bo silniki są doładowane i turbina kręci się 200 000 obrotów i więcej na minutę do tego w niektórych sytuacjach rozgrzewa się do czerwoności i olej samochodowy musi dać rade to ustrojstwo nasmarować, i daje bo praktycznie taka turbina 200 tyś km powinna wychodzić, a silnik skuterowy co może? mało który rozkręci się do 10 000 obr/min i pracuje w temperaturze około 100 stopni, więc silnik w porównani z taką sprężarką, silnik skuterowy w ogóle się nie obraca i jest ciągle zimny. Naczytaliście się durnot które serwuje zipp, romet itp i część ludzi leje te ich firmowe siuchy które nadają się do posmarowania motyki na zimę żeby do wiosny nie zardzewiała i żeby było z czym wyjść na działkę.
Dwieście tysięcy? Enter, chyba trochę przesadziłeś...
Instruktorko, jesli jesteś z Warszawy to mogę w wolnej chwili coś z Tobą pokombinować żeby było dobrze. Ze skuterem rzecz jasna.
wiem że trochę przesadziłem bo 200 000 obrotów to raczej skromnie, turbosprężarki raczej kręcą się bliżej 300 000 obrotów na minutę, tak czy inaczej przy takich prędkościach obrotowych turbiny, silnik skutera na maksymalnych obrotach ledwie sie obraca :) . A mimo to olej samochodowy to smaruje nie ma problemu, tak że raczej nie wieżę w specjalne oleje do skutera. Ale na ten temat każdy ma swoją teorię :)
Kisiu, jestem z Wrocławia, ale dzięki wielkie. Tak Was czytam i jak to w końcu jest - czy oleje do (w tym wypadku skutera) to naciąganie ze strony ich producentów, czy naprawdę ma to sens? może być zwykły olej samochodowy?
Podsumowując nie sądzę, żeby oleje do skuterów były produktem do naciągania... Są one dostosowane (mają odpowiednie dodatki) do silników motorowerów. Jednak wlanie oleju silnikowego nie powinno zaszkodzi skuterowi (w serii), jeżeli skuter jest po tuningu i jest narażony na "cięższą" pracę to uważam, że wtedy zdecydowanie powinno się lać olej dobrej firmy, przystosowany do motorowerów...