Jakie są przepisy ruchu drogowego w czechach odnosnie skuterów

CzechuXX napisał:

To nie jest dyskryminacja. Dyskryminacją byłoby dla Czechów gdyby były od nich wymagane uprawnienia, a dla cudzoziemców by te uprawnienia nei były wymagane...
Art. 32.
1. Wszyscy są wobec prawa równi. Wszyscy mają prawo do równego traktowania przez władze publiczne.
Czyli niezależnie czy jest się białym czy żółtym... Słowakiem czy Palestyńczykiem... Każdego z nich obowiązuje to samo prawo w danym państwie... Prawo wymaga uprawnień to dana osoba je musi mieć lub jakieś inne honorowane...

W takim razie podam ci przykład jaki miałem w Czechach; Spieszyłem się na spotkanie biznesowe do Vsetina, jest to miejscowość oddalona ok.100km od Cieszyna. Jechałem wtedy Audi B4, miejscami w mieście Frydek Mistek 160km/h i zauważyłem że goni mnie jakaś osobowa Tatra, potem ze startu spod świateł nie miałem z tą Tatrą szans, zajechali mi drogę i okazało się, że była to policja w nie oznaczonym samochodzie. Na dzień dobry policjant powiedział mi, że gdybym był Czechem, zabrali by mi prawo jazdy na zawsze! Pokazali mi filmik i kazali zapłacić 5000 kaczek (czyt. kć, koron czeskich), powiedziałem że nie mam kasy, więc wzieli mi paszport i dokumenty auta, po czy pan policjant kazał dowieźć kasę za pokutę (mandat), do godz. 16:00 na komisariat we Frydku Mistku, bo jeśli nie, to odeśle moje dokumenty do placówki dyplomatycznej w Ostrawie i będe miał kłopoty z wyjazdem z Czech. Specjalnie pojechałem tam na 18-stą, kazano mi zgłosić się w pokoju 112 i jakie było moje zdziwienie!? tego policjanta już nie było, a inny dał mi harmonijkę zdjęć z moimi wykroczeniami i powiedział: Pane L....(moje nazwisko), musite zaplatit pokutu... pytam kolik? dvieste korun. Na pojej twarzy pojawił się uśmiech, zapłaciłem pokutę, podziękowałem za zwrot dokumentów i na tym się skończyło.
Takie masz równouprawnienie. Obcokrajowiec zawsze traktowany jest inaczej i wracając do głównego wątku, gdybym nie miał prawka kat.AM i chciałbym pojeździć po Czechach 50-tką, nikogo nie pytałbym czy mogę na dowód jeździć w Czechach, czy nie, tylko bym jeździł..w razie czego mieliby aferę z ambasadą RP.

Ja dokładnie bym tak samo zrobił jak Ty... ewentualnie bym się podpierał kat B lub C i bym się kłócił, że ten dokument musi być honorowany...
Co do tego, że nie zabrali Ci prawka... Nie wiem jak to jest dokładnie ale policjant nie może dać Ci punktów za wykroczenia drogowe, co za tym idzie nie może Ci za te punkty zabrać prawka... Czemu tak jest... pewnie jakieś wewnątrz wspólnotowe umowy... A może to, że dokument jest własnością RP i zabrać może ją tylko organ RP... Tu już może wchodzić ustawa o ochronie danych osobowych która jest baaaardzoooo szeroka... Jak po za unią? Tego nigdzie nie wiadomo bo gdzie niegdzie mogą Cie zabić za byle co ;)
Co innego alkohol... to będzie przestępstwo.. a to co innego niż wykroczenie.
Co do zabrania przez ich władze Twoich dokumentów to wydaje mi się, że nie mają takiego prawa... Po prostu wzięli te dokumenty na wykup... Bo albo by musieli Cię puścić albo aresztować do momentu zapłaty.. i poszli na rękę ale również niezgodnie z prawem...

CzechuXX napisał:

Ja dokładnie bym tak samo zrobił jak Ty... ewentualnie bym się podpierał kat B lub C i bym się kłócił, że ten dokument musi być honorowany...

W krajach "starej unii" posiadacz kat B, może jeździć bez dodatkowych uprawnień skuterami i motocyklami do pojemności silnika 125ccm. ;)

Stary temat ale bardzo aktualny
znajomy zrobil na wstepie lat 80 karte rowerowa takowa byla potrzebna do kierowania motorowerem teraz smiga na dowod i uparl sie ze zwiedzi troche Czechy w lato ale ma stracha ze bedzie mial lipe gdyz nikt tej starej karty nie wymieni mu na AM a dowod w czechach nie bedzie powazany jako uprawnienia na 50cm3
Jak zna ktos odpowiedz czy ta stara karte wymienia na AM czy tez moze smigac bez problemu na dowod to prosze o odpowiedz

Witam, minęło trochę czasu od utworzenia tego temu, chciałbym się dowiedzieć czy przez ten okres coś się zmieniło ? Mogę wjechać na terytorium Czech na dowód?