Jakie rolki

Witam, jak to jest z rolkami nigdy nie próbowałem. Jakie są zmiany jak dam cięższe/ lżejsze? O jak dużą różnicę wagi mogę pokombinować?
Z góry dzięki

Tak jezeli lżejsze to ma lepszy start i lepiej idzie do mniejszej predkosci, jezeli ciezsze to slabszy start, wiekszy v-max i lepszy kopniecie od np. 50km/h;) zmienia się srednio o 1-2g:)

kondzio94, opanuj się z pisaniem tych bzdur, asqt poszukaj na forum było milion razy

No moze trochę źle to wytlumaczylem:] Sorki za OT

kondzio94 napisał:

No moze trochę źle to wytlumaczylem:] Sorki za OT

Pewnie że źle. Ktoś kiedyś rzucił taką teorię i teraz wszyscy to bezmyślnie powtarzają.
Jeśli wsadzisz lżejsze, będzie ruszał z wyższych obrotów i jednocześnie będzie miał lepsze przyspieszenie. Jeśli wsadzisz cięższe rolki, będzie miał muła (czasami maxi muła) a v-max jeśli się zmieni to o ok 2km/h . Inna sytuacja kiedy rolki które masz w wariu, są zużyte bardzo, wtedy v-max może się zmienić o więcej.

Wrzucisz za lekkie rolki to będzie wył a nie jechał i nie będzie miał w ogóle przyspieszenia sprawdzone więc jak to ma się do teori kondzio94* ? Już lepiej brzmi to co pisze podły.

Po prostu musisz trafić na odpowiednie.

Ja miałem ponad 6, wsadziłem 4.7 a pozniej 3.7 dla ciekawosci. 3.7 były za lekkie, u mnie 4.7 były idealne;)

W rolkach jest zwykła prosta zasada:
Jeśli chcesz mieć lepsze przyśpieszenie i start - daj LŻEJSZE Rolki
Jeśli zależy Ci bardziej na prędkośći - daj poprostu CIÊŻSZE.
Krótka piłka, nie ma wiele do dyskusji.
To zależy poprostu jak kto woli, Ja np. tuninguje skuter na moc, więc daje lekkie rolki, akutalnie czekam aż z częściami przyjdą mi 2.7g.

Pozdrawiam
DesiRe

http://www.burgmania.net/forum/index.php?showtopic=6609

Co sądzicie o tym ?? :smiley:

DesiRe napisał:

W rolkach jest zwykła prosta zasada:
Jeśli chcesz mieć lepsze przyśpieszenie i start - daj LŻEJSZE Rolki
Jeśli zależy Ci bardziej na prędkośći - daj poprostu CIÊŻSZE.
Krótka piłka, nie ma wiele do dyskusji.
To zależy poprostu jak kto woli, Ja np. tuninguje skuter na moc, więc daje lekkie rolki, akutalnie czekam aż z częściami przyjdą mi 2.7g.

Pozdrawiam
DesiRe

Nie wiem co mam mówić.
Kolego, odkręcałeś kiedyś wariator??
Na moc to mogą być przełożenia. Rolki muszą być dostosowane do charakterystyki silnika. Na start lżejsze rolkiż? U kolegi założyliśmy 3,9g to chodził dość dobrze ale nie miał zrywu. Założyliśmy 4,9g to na starcie trochę zrywał ale przy 20km/h schodziły obroty. Po założeniu 4,3g skuter miał lepsze przyśpieszenie niż na 3,9g i miał zryw, a v-max miał 2-3km/h więcej niż na 4,9.

@wino
Jak będę miał zbędne rolki to sam się w takie coś pobawię.

@topic
Jak skuter kręci bardzo wysoko to dawaj cięższą wagę aż do pomniejszenia, jak się pomniejszy to daj poprzednie. Jeśli będzie miał takie same obroty na starcie, a później będzie schodził z obrotów to jeszcze lżejsze. Zawsze w taki sposób regulowałem skutery i chodziły idealnie.

Wino napisał:

http://www.burgmania.net/forum/index.php?showtopic=6609

Co sądzicie o tym ?? :D

niezły myk z tymi rolkami :-D tylko gdzie takie coś kupić i jak to będzie pracować :566:

Przeczytaj wątek. kosztuje to okolo 80 zł i daje na va maxie jak i przyspieszeniu bo pasek wyzej idzie

Ehhh krasnalek52, oczywiście że zawszę potrzebne są regulacje,kombinacje aby dostosować jak najlepiej do danego silnika aby efekt był jak najlepszy.
A to co napisałem wcześniej to była teoria w skrócie co zależy od wagi rolek.

DesiRe napisał:

Ehhh krasnalek52, oczywiście że zawszę potrzebne są regulacje,kombinacje aby dostosować jak najlepiej do danego silnika aby efekt był jak najlepszy.
A to co napisałem wcześniej to była teoria w skrócie co zależy od wagi rolek.

W skrócie tą teorie to można se w dupe wsadzić.

@topic
Jeśli skuter schodzi z obrotów to daj trochę lżejsze, jeśli skuter nie wchodzi na max obroty daj 1,5g lżejsze. A gdy skuter ma ciągle równe obroty zobacz czy jak wstawisz troszkę cięższe to będzie równo pracował