Jakie mogą być przyczyna zatarcia się cylindra?

Izdebski12 :D S?iemanko ale moglo to spowodowac to ze kolo lata cale w prawo i lewo ?>? I ze jest zablokowane i sruba sie kreci na ktorej jest kolo ?

kempol10 - Trzeba rozebrać i sprawdzić co się stało, z tego co opisałeś to można jedynie powiedzieć że masz zepsute tylne koło.

Adasiowwy - Jaki masz dozownik i jakie zawory w swoim skuterze? To jakaś hybryda 2T z 4T? Takie silniki to do 1950 robili Niemcy i Rosjanie, a do tej pory stosuje się w silnikach dużych statków i innych ciężkich maszyn i nie słyszałem żeby coś takiego zrobiono w skuterze.

Przyczyny zatarcia cylindra:
- brak lub zbyt słabe smarowanie,
- zbyt wysoka temperatura spalania (zbyt uboga mieszanka),
- słabe jakościowo elementy (cylinder, tłok, pierścienie),
- ciała obce w komorze spalania,
- nieszczelna uszczelka pod głowicą:
~ 2T - nabieranie płynu do cylindra - korozja, zwiększenie temp. spalania.
~ 4T - słabe chłodzenie powodujące zwiększanie się temp. i zatarcie cylindra.

Nie spotkałem się natomiast z zatarciem cylindra w 4T - zawsze pierwszy zaciera się sworzeń tłoka (tylko gdy jest mało oleju - najczęstsza przyczyna), zatarcie cylindra nastąpi gdy pompa oleju padnie.

Cylinder w 2T można zatrzeć mając sprawne wszystkie elementy układu smarowania więc przyczyn pośrednich (palenie gumy, zły olej) jest bardzo dużo. A na razie powiedz prawdę co jest z tobą i twoim skuterkiem - potem coś Ci doradzimy.

Mi się nic nie stało. Jadę do domu z 10 km i maneta na full przy dobrym rozgrzaniu i lecę 60 km/h i mi zaczyna coś szarpać i nagle mi z obrotów schodzi i mi zgasł. Kopniak się zablokował i silnik cały nagrzany jak ukrop. I 10 km do domu szedłem ze skuterem.O co chodzi z tym smarowaniem? Oleju w zbiorniku miałem pół więc to norma. Jak przekroczę 50km/h mam wibracje w podłodze zawsze czy to mógł wał się rozpaść czy może tłok ustać? Jak mówiłem serwis przyjechał głowice wyjoł i sprawdzamy a tam tłoka się wepchnąć nie da i rysy na ok 4mm ( nie wiem dokładnie tak na oko) Lecz ma duże rysy. Zataty na 100%. I tu następne pytanie. Ile mnie będzie kosztować wał i cylcek dobrej filmy czy opyla się czy lepiej kupić nowy skuter?

Wał ma luzy i to duże.

Wal tec evolution 300 zl + cylek streetrace 70 ccm 460 zl + lozyska walu skf 100 zl = 930 zl i serce skutera jest markowe ;)

Ale czy warto wydawawać 930 zł na wał cylek i łożyska? Dolicz sobie jeszcze do tego olej.czyli 1000zł. Pieniądze w błoto wolłbym kupić coś markowego nawewno więcej pochodzi niż ta chińszczyzna. http://tablica.pl/oferta/aprilia-sr-factory-gaznik-CID5-ID1uLOj.html#1ae4d25e;r:2;s:

Warto , gdyż będzie to markowy zestaw i przy dobrej eksploatacji pojeździ sporo tysięcy km , natomiast jaką masz pewność że ta markowa używka nie jest skatowana na całego ? To że napisane jest że wymienione na same markowe to wiesz , ja bym nie bardzo w takie rzeczy wierzył

Pytałem co z Tobą bo mówisz że masz olej w zbiorniczku i zawory wyregulowane...

Ale zipp mi się prawie codziennie psuje.