Jakie blokady w Magnus T-rex 50 ccm.

Witam. Od pewnego czasu męczę się z poprawianiem osiągów mojego T-rexa i nic. Tłumik co prawda jest fabryczny ale ścięty tak żeby pęd powietrza go opływał, do tego zaspawałem tę śmieszną namiastkę recyrkulatora spalin czy co to tam było pod "podwoziem" gaźnik ma większą niż fabryczna dyszę (niestety nie wiem jaką), zmieniłem cdi na "sportowe" minarell a z filtra dziś wyjąłem jakieś gumowe kolanko kierujące powietrze na tył filtra. Dodatkowo wymieniłem wariator wraz z rolkami (3,5g) oraz sprężynki szczęk sprzęgła na niebieskie top racing (podobno +50%). Efekt?... Troszkę szybciej rusza jak jadę sam, wkręca się na obroty szybciej i startuje z wyższych obrotów (co niekoniecznie mi się podoba) ale... v-max nadal około 60 km/h może 65 jak jest jakiś zjazd z górki, obroty na nowych sprężynach nie dochodzą do 8k/min.

W związku z powyższym mam pytanko... Co robię źle? Czytałem, chyba nawet tu na forum, opis takiego T-rexa i właściciel pisał że po odblokowaniu jechał 75-80 km/h... Gdzie jesze mogą być blokady? Myślę że muszę zmienić sprężynki na "miękkie" zielone (+15%) to będzie szybciej startował ale... Czy nie z mniejszą mocą? Centralnej sprężyny na razie nie ruszałem... Proszę pomóżcie...

http://allegro.pl/sprezynki-sprzegla-2t-1000obr-3szt-keeway-quantum-i4348516526.html
http://allegro.pl/centralna-sprezyna-sprzegla-tuning-2t-1000-cpi-zi-i4385244474.html
Nie wiadomo czy ta większa dysza i wyjęcie zwężki dobrze na niego wpłynęła ale miejmy nadzieję. Jakie masz wario ?

Wario mam takie:
http://allegro.pl/wariator-2t-tuning-keeway-kingway-zipp-longjia-i4390397111.html

Centralnej na razie nie ruszałem ale jutro jeszcze pokombinuję ze sprężynkami od szczęk bo mam 3 komplety :D

Rurka od filtra powietrza znów na swoim miejscu bo za głośno chodził a nie było poprawy osiągów. Nadal jedzie max 60-65km/h jak jadę sam przy sprzyjających warunkach... A podobno ludziom po wymianie samego cdi leci 70-75...

Poza tym jak go postawię na czymś żeby miał tył w powietrzu i dam gaz do oporu to są jakby trzy etapy pracy a jak już stoi na drodze i jadę to tylko dwa tak jakby coś mu nie pozwalało wkręcić się na te najwyższe obroty

Kup jeszcze centralkę. Możliwe że kompresja już nie ta i nie ma po prostu mocy na więcej, bo to ciężki kloc.

Centralkę... W sensie moduł CDI? Już zmieniony na odblokowany... A co do kompresji to możliwe... Ale jeszcze postaram się sprawdzić u kogoś...

Kompresja sprawdzona... 13 bar

Natomiast pojawił się inny "problem"... Otóż czy jest możliwe żeby wylot z cylindra był zwężony aby zablokować skuter? Taki rodzaj zawirowywacza spalin? Bo jak zdjąłem dziś tłumik to zauważyłem że zamiast okrągłego otworu wylotowego mam tylko pół otworu reszta jest tak jakby zaczopowana na sztywno...

Tak jest w każdym 50 z minarelli horizontal i jej podróbkami. Natomiast można rozwiercić to bo to też jakby blokada ale daje spore efekty tylko z tłumikami sport. Chodziło mi o sprężynę centralną. Co do kompresji 13 bar to coś zbyt dużo na 50ccm więc na pewno nie jest to wiarygodny wynik.

Sprawdzane na przyrządach w warsztacie... Co do rozwiercania to też już się dokształciłem w tej kwestii jak znajdę chwilkę żeby się zabrać za to to się pochwalę :D

Jak masz ten wydech ala sport to przetnij go w pół tam gdzie masz te 3 spawy w miejscu środkowego i tam masz w srodku katalizator i wyciągnij go to będziesz mieć efekt tego rozwiercenia.

Ale zaraz... To nie chodzi o wydech sensu stricte tylko o wylot z cylindra... jest w połowie zaślepiony i trzeba go rozwiercić... A co do samego wydechu to też już słyszałem żeby tak zrobić jak mówisz , że wyciąga się tę namiastkę katalizatora i jeździ lepiej... ale i głośniej dużo podobno.

Dodatkowo pojawił się teraz taki "problem" że jak przekraczam 50km/h to słyszę jakby mi tłok pracować takie turkotanie (inaczej tego nie potrafię opisać) tylko przy wyższych prędkościach się to pojawia. Dźwięk ten pojawił się PO wymianie rolek na lżejsze i sprężynek szczęk sprzęgła na twardsze. Co to może być? Czy to normalne?

I jeszcze jedno pytanie... Jak sprawdzić pojemność posiadanego cylindra (pomijając osiągi)?

Tak mówiłem o wylocie z cylindra. A wydech wcale nie będzie dużo głośniejszy gdyż ty posiadasz w nim końcówkę tłumiąca i naprawdę wyjęcie kata w 2 suwie przy odblokowanym wylocie z cylka da mu sporo. Bez wyjęcie cylka tego nie sprawdzisz, ew. jeśli to oryginalne 49ccm to pisze po boku cylka. Masz taki odgłos bo prawdopodobnie dostaje wibracji, ot taki urok twardych sprężynek, miałem to samo :)

Wibracje nieszkdliwe? Nie mam już końcówki tłumiącej :P

Szkodliwe ale dla twoich uszu i tyłka :) No to może być głośno, taka końcówka używana ok. 20-30zł

Tylko że nie ma jej do czego już przymocować... Zobaczymy, na razie wyszlifuję cylinder przy wylocie i zastanowię się nad tym katalizatorem...

No to tak... Cylinder przyszlifowany, v-max wzrósł o całe 5 km/h ale przez to jedzie 7 dyszek i jest git. Ale... Po pierwszej jeździe (ok 20 km) zaczęły się dziać dziwne rzeczy, a mianowicie gdy prędkość dochodzi do około 40 km/h zaczyna szarpać jakby mu zapłon odcinało co chwilkę... Czy może to być niewłaściwa regulacja gaźnika lub trefny filtr paliwa podający zbyt mało lub zbyt dużo paliwa?

Załóż zwężkę do filtra. Jak nie pomorze to stawiam na moduł, świecę lub cewkę zapłonową.

ale wcześniej przed "odblokowaniem" cylindra tak się nie robiło...

Już wszystko w porządku. Wymieniłem cewkę, świecę i filtr i jest już git. Teraz jeszcze tłumik i koniec :D