Cześć mam taki problem bo nie wiem jaki wydech kupić. Mój skuter to Gilera stalker, ma tylko wariator Hebo NG i v-max już jest 100 km/h. Zastanawiam się nad kupnem Lasera X-PRO. Ile da mi dać ten wydech na przyśpieszeniu i na v-maxie i czy warto go kupować??
100km/h pewno przekłamuje nieźle ;s Ale wydech da dużo
z strony zippUkład wydechowy Fabryczne układy wydechowe montowane w skuterach posiadają homologacją czyli spełniają normy czystości spalin i hałasu. Często w układzie wylotowym stosowane są blokady ograniczające moc silnika np. różnego rodzaju zawirowywacze spalin ? rury wydechowej tłumika. Tłumiki tuningowe dzielimy na homologowane i nie posiadające atestu. Tłumiki z homologacją są dopuszczone do ruchu drogowego czyli spłeniają normy czystości spalin i hałasu. Tłumiki nie posiadające homologacji przeznaczone są do jazdy na zamkniżtych torach wyścigowych. Ta informacja jest ważna przy zakupie tuningowego układu wydechowego aby w przyszłości uniknąć problemów przy wnikliwej kontroli naszego pojazdu przez policją, gdyż motorowery, jakimi w większości przypadków są skutery do 50 ccm nie musza przechodzić corocznego przeglądu technicznego w stacji kontroli pojazdów. Zwiększenie mocy za pomocą układu wydechowego polega na precyzyjnym spasowaniu układu wydechowego czyli rury wydechowej, dyfuzora i końcówki tłumika. Tłumik powinien był tak spasowany, aby długość układu dolotowego i wylotowego spowodowała powstanie tzw. fali stojącej, która bez najmniejszego problemu będzie przechodzić przez układ wydechowy tzn. że gazy w układzie spalinowym pulsują w rytm pracy silnika, przepływ tych gazłw odbywa się z dużą prędkością. Ich szybkie rozprężenie w dyfuzorze powoduje powstanie podciśnienia w rurze wydechowej i ułatwia wyssanie resztek spalin z komory spalinowej. W tym momencie może nastąpiż również wsysanie świeżej mieszanki paliwowo-powietrznej ale temu zapobiega dyfuzor, której ograniczona budowa spowoduje odbicie rozpędzonych gazów, co ułatwia cofnięcie świeżej mieszanki. Jest to jedna z cech prawidłowego dopasowanie układu wydechowego. Końcówka tłumika ma za zadanie wyciszyś hałas powstały w procesię spalania mieszanki paliwowo-powietrznej. Przy dopasowaniu układu wydechowego korzystamy z charakterystycznych wielkości silnika takich jak średnica tłoka, skok tłoka, pojemność skokowa, ształt układu dolotowego, czyli długość i jego wielkość oraz kąt wyprzedzenia zapłonu. Jak widać spasowanie układu wydechowego jest procesem bardzo skomplikowanym i tylko osoby posiadające odpowiedniż wiedzą i doświadczenie powinny zajmowałsię jego doborem i ewentualnymi przeróbkami układu oryginalnego. Prawidłowo spasowany układ wydechowy daje nam wzrost prędkości obrotówej wału korbowego i wzrost mocy nawet o 100 %. Przy nieumiejątnej ingerencji w układ wydechowy możemy obniżyć jego osiągi i zwiększyć hażażliwo??. Dlatego właściwym jest stosowanie układ?w wydechowych sprawdzonych firm, które dopasowują wydech do poszczególnych marek skuterów.
Nie przekłamuje było sprawdzane Hondł CBR 600 RR , i trzema samochodami. różnica w sprawdzaniach była 3 km/h naprawdę sam się zdziwiłem ze tyle leciał. Dzięki za info o wydechu
Te gilerki tyle lecę
Bierz Laser’a na pewno się nie zawiedziesz.