Jaki skuter wybrać ?

Witam.
Jestem pechowcem i skończyłem 18 lat w czerwcu tego roku, a nie w styczniu i muszę mieć AM. Więc mam kilka pytań.
1. Żeby zrobić prawo jazdy kategorii A to muszę mieć najpierw A1 albo A2 ?
2. Jak zrobię prawo jazdy B to mogę również jeździć motorowerami jakbym miał AM ?

Jaki motorower polecacie mi do 2 ewentualnie 3 tysięcy ?
Zaznaczam, że nie podobają mi się skutery.
Coś nowego za to dostane czy lepiej używany ?

Motorower ma mi służyć żeby dojechać nim gdzieś szybko po zatłoczonym mieście.

Kat. A jest od 24 roku życia, jednak jeśli zrobisz A2 (które jest od 18 roku życia) to po 2 latach możesz się ubiegać o A. Kategoria B uprawnia do poruszania się motorowerami. Za taką kwotę jaką dysponujesz to najlepiej Router WS50 plus zestaw kluczy i trochę samozaparcia :)

lucek71 napisał:

Kategoria B uprawnia do poruszania się motorowerami.

Na peno? Szukam w necie i szukam...może źle szukam :-)

kategoria B:
1. pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej 3,5 t, z wyjątkiem autobusu lub motocykla,
2. pojazdem, o którym mowa w pkt. 5.1 z przyczepą lekką,
3. pojazdem, o którym mowa w pkt. 5.1, z przyczepą inną niż lekka o ile łączna dopuszczalna masa całkowita zespołu tych pojazdów nie przekracza 3,5 t;
4. mikrobusem, jeżeli posiada do 9 miejsc siedzących,
5. ciągnikiem rolniczym lub pojazdem wolnobieżnym,
6. pojazdami określonymi dla prawa jazdy kategorii AM,

Okej, ale jeśli bym poczekał do 24 lat żeby zrobić kategorie A to wtedy muszę mieć A1 lub A2 ? Bo gdzieś coś takiego czytałem.

Nie, nie musisz.

Widziałem ogłoszenia z firm, że sprzedają WS50 rejestrowanego na 50cm i za dopłatą mogą przerobić na 125cm. Jaka jest kara jakby ktoś wywęszył, że to nie 50cm. Taka jakbym jechał bez prawa jazdy ?

W skrajnych przypadkach jak spowodujesz wypadek, albo będziesz jego ofiarą możesz płacić komuś dożywotnią rentę, spłacać koszty naprawy uszkodzonego mercedesa,... Głupota totalna.

Ale załóżmy, że mam zarejestrowanego 50cm i przerobionego na 125, prawo jazdy kategorii B. Przekroczyłem prędkość, pany mnie zatrzymują i co dalej ? Jeśli patrzą, że jest to 50cm a przekroczyłem prędkość to chyba jasne że coś nie tak ? Jakie obecnie są za to kary za pierwszym razem i gdy powtórzę wykroczenie ?

Nie ma znaczenia ile razy popełnisz wykroczenie.
Każdy policjant ma prawo wsiąść na skuter i się przejechać (raczej tego nie praktykują, ale kto wie), jeśli pojedzie szybciej niż 45 km/h 50 km/h dostaniesz kwita za jazdę bez uprawnień, jeśli nie masz żadnych dostaniesz 500 zł. Skuter pod pachę i do domu. A jak trafisz na upierdliwca, albo będziesz im pyskował, skuter pojedzie na parking i koszty wzrosną.
To samo dotyczy posiadaczy kat.B. Mając B wolno ci jeździć motorowerem ale z prędkościami rzędu 45/50. Czyli normalnym motorowerem z blokadami, po ściągnięciu blokad, prawo jazdy nie działa, czyli jazda bez uprawnień.
I wcale nie musisz tej prędkośći przekraczać, wystarczy, że zatrzymają Cie do zwykłej kontroli.