Jaki skuter dla drobnej kobiety do 3500zł?

Oglądałam Rometa 727 Eco i Premium, rożnica w cenie 600zł, ten drugi ma szybkę plastikową i kufer bardzo mały. Nogami do ziemi dosięgam, więc nie jest źle :) Minus chyba taki, że koła 10' a nie 12'. Chciałabym skuter w miarę wygodny dla 2 osób. Myślę jeszcze o kymco vitality.

bierz cokolwiek na kołach 12" - też nie byłam początkowo przekonana (bo ograniczony budżet) ale teraz nie żałuję - znajomy dał się przejechać na swojej bassie 10" i naprawdę czuć różnicę

W Poznaniu jest tylko Romet 727 z kołami 10" :(

pasterek1 napisał:

W Poznaniu jest tylko Romet 727 z kołami 10" :(

spójrz na tego romecika - dowóz na terenie całego kraju gratis
http://allegro.pl/skuter-romet-rxl-4t-kask-kufer-alarm-nasz-dowoz-0z-i3286691729.html

Keeway Matrix - dobra sprawdzona i tania maszyna.

Hindenburg napisał:

Keeway Matrix - dobra sprawdzona i tania maszyna.

anty Chińczyk poleca Chińszczyznę - dobre

Mario1 dziękuję za podesłanie linka :) Ten model jest większy od 727 Premium i Eco, jest wyższy o 60 cm, więc pewnie i siedzisko jest wyżej usadzone, więc mogę mieć problem by stabilnie stanąć nogami na ziemi.

Ta jazda we dwoje to nie takie proste. Poczekaj z tym, zanim poczujesz się pewnie. Na kołach 12-tkach zazwyczaj będzie wyżej trzeba się przymierzyć, ale masz rację mój pierwszy skut jest na 10-tkach i wszystkie nierówności mocno odczuwa. Na F16 da się jeździć we dwoje ale jeżeli druga osoba też jest mała....To samo będzie na kolibrze i tego typu modelach. Sama jestem mikrusem, a potrafiłam przydzwonić kolanami w kierownicę....

Z tego co wyliczyłam różnica w 10" i 12" to 5 cm. Na 10" sięgałam połową stopy do ziemi. Na 12" stawać będę chyba musiała na palcach, a dla komfortu jazdy muszę czuć się pewnie i 12" może mi tego nie zapewnić.
Co raz bardzie skłaniałam się ku Romecie 727 Eco albo Premium, przynajmniej tani, z gwarancją, jak coś popsuję, coś porysuję to nie będzie mi aż tak żal :)

@pasterek1, nie wiem ile masz wzrostu, ja mam 164 cm więc zbyt rosła nie jestem, a na 12" spokojnie jeżdżę, daj się przekonać do większych kółek - też byłam sceptyczna ;) Najlepiej przejdź się do sklepu ze skuterami i przymierz - na pewno w Poznaniu jakiś się znajdzie.

Bierz Kymco Vitality,zaplacisz wiecej ale masz skuter praktycznie bezawaryjny na 3-4 lata. Sam posiadam dwie Vitalki i bardzo chwale. Odradzm Romety,Zippy i tym podobny chlam na jeden sezon.

Proponuje skuter Peugeota to markowy skuter nie chińczyk http://allegro.pl/skuter-i3300459819.html

Witam, ja osobiście polecam zakup nowego skuterka optymalnego, czyli takiego który oferuje dobre parametry w rozsądnej cenie.

Skuter który polecam jest opływowy, lekki, oszczędny, dynamiczny (3,4 km), o ciekawej stylizacji w kwocie około 2650zł:) Skuter Romet 700 2T 10.

Uważam że to idealna dla kobiety:) Pozdrawiam:)

Żaden Romet,ani ten z linku powyżej,10-letni skuter za 3000zł,śmiech.
Dokładasz trochę więcej i masz nowy,porządny sprzęt.

Używany odpada i nowy 2T również.

Już tydzień minął a skuter jeszcze nie wybrany? :) Hugo dobrze radzi.Droższy ale bezawaryjny.Nie posiadam ale słyszałem o Vitality dużo dobrego...

No nie wybrany jeszcze, ale cel jest już coraz bliżej:)
@inżynierko, jestem jednak niższa od Ciebie i te 5 cm różnicy w kołach może mieć dla mnie znaczenie, ale masz rację trzeba przymierzyć.
Co do Kymco, żal mi go będzie trzymać zimą w nieogrzewanej altanie, biedak ucierpi, a taki chiński Romet to co innego, nawet jak się przewrócę, porysuję go lub coś mu odpadnie. W końcu dopiero będę się uczyć jak ze skuterem należy się obchodzić :P

Moje zdanie jest takie:
Jeśli to Twój pierwszy sprzęt, nie miałeś z tym nigdy do czynienia, nie jeździłeś, nie wiesz co i jak, kup jak najtańszy, ale sprawny i jakoś wygladający. To Tobie ma się podobać i masz się na nim dobrze czuć. Jeśli zaliczysz glebę, jeśli Ci z jakiegoś powodu jazda skuterem się nie spodoba, będzie mniej żal pieniędzy jakie wydałeś.
Pojeździj jeden sezon, jeśli zaskoczysz i będzie fajnie, myśl o kupnie czegoś porządnego, markowego, mało awaryjnego.
Jak kupisz markowy, licz się z tym, że plastiki mogą być droższe niż do ogólno dostępnych chińczyków.
Nie kupuj do nauki jazdy nie wiadomo czego.
A koła polecam conajmniej 12" z tarczą z przodu.

@maxell, cieszę się, że to napisałeś. Uważam podobnie, nie chcę kupować za 4 tyś, by później się przekonać, że skuter to nie dla mnie. Na lepszy i droższy skuter przyjdzie odpowiedni moment.

Mam jeszcze pytania:
1)Zdjąć blokadę prędkości przy zakupie czy po dotarciu się silnika?
2)Czy kask firmy LS2 będzie odpowiedni?

witaj, nie znam się ale co do kasku to wiem, że LS2 jest oki bo mój Maxell zjechał i właśnie o tej marce mówił. A co do blokad to pewnie Ci Panowie dadzą wykład :)