od tygodnia choruję na skuter, na ta chwile nie bardzo orientuję się w markach :) , potrzebowałbym pomocy z info na co zwrócic uwage.
Planuje raczej wiekszy skuter by dwie osoby mogly jechac , około 50 -60 km dziennie. nie wiem czy lepiej markową używkę czy nowszy chińczyk ? To co juz wiem to chcałbym czterosuwa, 50 ccm, cena około 3000. Znalazłem Barton HURAGAN na gwarancji za < 3000 , co o tym sądzicie ?
Ile ważysz, mierzysz, czy jeździłeś kiedyś? Czy wolisz koła 10 cali czy 12? 12 są ogólnie lepsze: skuter ładniej na nich wygląda, jest stabilniejszy, lepiej się prowadzi, skręca i jest bezpieczniejszy. Omijaj też szerokim łukiem skutery, które mają hamulec bębnowy z przodu. Musi mieć tarczę - jest dużo wydajniesza, więc skuter będzie bezpieczniejszy.
Polecam Ci Rometa 717 4T http://www.romet.pl/Moto,ROMET_717_4T,20,600,13712.html Tylko tam jest błąd: z tylu jest bęben, a nie tarcza.
Jeśli nie koniecznie chcesz nowy skuter to wybierz jakieś 4T od Piaggio (Zip, Fly), będziesz miał markowy, sprawdzony sprzęt w dobrym stanie. Silniki te robią spore przebiegi choć nie są zbyt żwawe ale ich kultura pracy i niezawodność jest lepsza niż u chińskiej konkurencji. Sam silnik jest konstrukcyjnie nowszy, zwykle mają ożebrowaną miskę olejową co daje czasem bardzo dużo skoro olej w takim układzie może mieć temp nawet 200°C.
waga ok 90 , wzrost 192 :) musi byc trochę większy żeby nie wygladalo że na hulajnodze jeżdzę ?:) , czy peugeot-speedfight jest sporo mniejszy od Bartona ? Zipp Quantum to czyja to produkcja?
Ja bym proponował Ci jednak Piaggio FLY, będziesz miał coś markowego, sam jeździłem paroma skuterami, wiem jak wygląda ich awaryjność i jakość wykonania.
Fly ma koła 12', nowsze silniki są żwawsze, ma dwa schowki jak Quantum, jest trochę mniejszy ale ma to coś w sobie. Tu masz trochę zdjęć ze skuterowo.com http://www.skuterowo.com/piaggio-fly-zdjecia/
hmmm w tej samej cenie mam albo nowego zipa albo piaggio 5 latka z 10000 km przebiegu, jak na nowicjusza chyba wole nowy :) a nóz widelec mi sie nie spodoba skuterowanie :)
No więc skuter zakupiony , wybrałem TOROSA , którey jest identyczny jak ZIPP QUANTUM , co ciekawe Barton Huragan to te same bebechy :), czy ktoś wie gdzie znajdę info na temat odblokowania ZIPP Quantum ?
Na pewno moduł jest blokowany i najlepiej go wymienić. Może też być blokada na gaźniku i wariatorze, ale lepiej niech wypowiedzą się ci co mają takiego.
Powiem tak: Ja mam Torosa Fresco (Quantuma) Jest bez awaryjny 7.000km przejechałem bez awarji, Ale pali jak smok i jest bardzo słaby. Bez 80ccm na nim nie ruszysz.
Na pewno moduł jest blokowany i najlepiej go wymienić. Może też być blokada na gaźniku i wariatorze, ale lepiej niech wypowiedzą się ci co mają takiego.
Powiem tak: Ja mam Torosa Fresco (Quantuma) Jest bez awaryjny 7.000km przejechałem bez awarji, Ale pali jak smok i jest bardzo słaby. Bez 80ccm na nim nie ruszysz.
to ja już nie wiem który jest który , jak mam Torosa GP500 to to nie jest odpowiednik QUANTUMA ?
to mniejszy skuter? ja od wczoraj zrobiłem 50 km , jak narazie jestem pozytywnie nastawiony do dalszej jazdy, choć juz wiem żę chce mu zdjąć blokadę :) Dzisiaj jeszce zrobię z 50 km - droga jaką codziennie do pracy będę pokonywał - dzisiaj na próbę , muszę zobaczyć ile czasu mi zejdzie na to :)