Jaki ścigacz 125 ccm ??

Witam. Mam ogromny dylemat co do wyboru ścigacza 125 (nie koniecznie musi był zarejestrowany na motorower). Chciałem się Was poradzić co polecicie. Zastrzegam, że nie może on być starszy niż 2000 r. (mile widziane nowsze modele), przebieg powyżej 20 000 km czy też w stanie do naprawy. Ponadto chciałbym, żeby swoim wyglądem przypominać normalnego ścigacza, a więc - grubsza tylna opona, Ładny dźwięk (nie kosiarka motorowerowa) i ciekawy wygląd (podoba mi się Honda CBR). Oczekują od Was przekazania pełnych informacji, a nie tylko “weź to bo to jest super”. Uważam Was za profesjonalistów, więc liczę na profesjonalne wypowiedzi. Interesuje mnie m.in.: spalania, v-max, awaryjne strony, ceny. UWAGA !!! Wiele motocykli ma różne modele (typu R, GS, itp). Jeżeli już opisujecie jakiś motor proszę o charakterystykę wszystkich jego modeli i podanie w miarę możliwości fotek. Pod uwagą biorę: :arrow: Aprilia RS 125 (nowa dosyć droga, a nie na nic takiego 2001/05, są tylko starsze) :arrow: Honda NSR 125 :arrow: Honda CBR 125 (super wygląd, ale tylko 15 KM w 125 ccm, jakby nie ta moc to ciekawa oferta, bo nowa kosztuje 12.000 zł) :arrow: Cagiva Mito 125 (ponoć najszybsza, ale awaryjna i trudno dostępne części) :arrow: Derbi GPR 125 Jeżeli jest coś innego, godnego uwagi, proszę o propozycje. Oczywiście to co podałem w nawiasach to są moje przypuszczenia i proszę je poprawić jeżeli są niezgodne. Jeszcze raz proszę Was o pomoc, za co z góry dziękuję. Pozdro …

Nexave napisał:

Ponadto chciałbym, żeby swoim wyglądem przypominać normalnego ścigacza, a więc - grubsza tylna opona, Ładny dźwięk (nie kosiarka motorowerowa) i ciekawy wygląd (podoba mi się Honda CBR).

Skoro chcesz coś wyglądajacego jak ścigacz z szeroką oponę to nie Honda CBR 125... Nawet TZR 50 po 2003 ma szerszą opone na tyle niż to coś co nazwali motocyklem. Osobiście polecam ci RS, ale jak już to najnowsza buda albo tą z przed 98 (jest poprostu ładniejsza i wygodniejsza). Nowa RS ma taki sam silnik co stara, ROTAX 122 (ROTAXA 123 ładowali do wersji GS).

Jeśli miałbym kupować 125 to na pewno wziąłbym cagive mito 125. Jednak to 2 suw i słyszałem, że dość szybko padają cylki, szczególnie w RS`kach. Tzn. chodzi mi bardziej o to, że taka cbr byłaby pewnie bardziej żywotna w sensie samego silnika. Mimo wszystko brałbym mito.

yrch napisał:

Jednak to 2 suw i słyszałem, że dość szybko padają cylki, szczególnie w RS`kach.

Gadanie 3 po 3... jak się dba tak się ma...

Z tego co się orientują to wszystkie w/w 125 ccm (oprócz CBR) są dwusuwy. A i mam takie pytanie do Nikikin - dasz mi fotki i po krótce opowiesz o każdym modelu RS. Please :slight_smile: Z góry dzięki. Pozdro …

A jaki jeszcze scigacz 125 w 4t jest? Cbr i R125, nic innego nie ma

Sachs teraz robi w 4T, Hyosung też robi ścigacza w 4T, i jeszcze coś tam było.

Ale ja póki co nastawiłem się bardzo na Aprilie RS. Możecie dać mi fotki poszczególnych modeli i po krótce je opisać ?? Pozdro …

Każdy model jest praktycznie taki sam… Zobacz sobie na bikepics.com budy z poszczególnych liftingów ;). Ja mam RS-ke z 2000 roku z limitowanej wersji z budę 1998 :).

Z tego co zauważyłem to różnią się tyłem. Czymś jeszcze ?? Podoba mi się bardziej ta <1999. Ale 9 letni motorek to już dosyć dużo. Trochę mnie nie stać na nówkę, chociaż to jest jakby to powiedzieć mój faworyt. A co Wam się najbardziej podoba + czy - 1999 r. ?? Pozdro …

Z tego co zauważyłem to różnią się tyłem. Czymś jeszcze ??

Całą budą się różnią.

Nexave napisał:

Ale 9 letni motorek to już dosyć dużo.

I co z tego, że ma 9 lat... Taki motor może byc w lepszym stanie niz niektóre z np. 2003.

Nikikin napisał:

I co z tego, że ma 9 lat... Taki motor może byc w lepszym stanie niz niektóre z np. 2003.

Ja ma Aprili Area 51 z 98' jakiś tydzień temu mi pierścień palnął ale przebieg ponad 25 000 więc nie ma co się dziwić

McEnter napisał:

Nikikin napisał:

Ja ma Aprili Are? 51 z 98' jakiś tydzień temu mi pierścień paln?? ale przebieg ponad 25 000 więc nie ma co się dziwić

a moj ma 30tys przebiegu i przy 40000 wymiana pierscieni dopiero

Ja bym brać rs-ke ale w statrej budzie bo są ładniejsze i wygodniejsze:P

Imo też brałbym RS w starszej budzi :wink:

wino napisał:

a moj ma 30tys przebiegu i przy 40000 wymiana pierscieni dopiero

Ty masz gilerę 180ccm :lol: ja mam are :stuck_out_tongue_winking_eye: jest różnica