Jaki olej

Elo!
Nie wiedziałem w jakim dziele zamieścić ten temat wiec zamieściłem tu jeśli źle zamieściłem proszę modów o przesunięcie go :wink:

Tak się zastanawiam na jakim oleju powinna chodzić 125 2T czy mogę lać normalny taki jaki leje do skuta ?? czy może lać full syntetyk ?? Jak myślicie??

Przecież to chyba oczywiste, że jeśli 125 to nie Skutery i motorowery >_<

Nie ma różnicy czy to 50 czy 125 …
2T to 2T :slight_smile:

Ja leje full syntetyk do DeTki i jest jak na razie gut (Castrol Power 1 Racing 2T)

P.S. Były tematy dot. olei …

najlepiej nie oszczedzac na oleju i lac markowy full synt… tematy juz byly ale o skuciach

Jeden śmok, czy 50, czy 125. Lej najlepszy, jak możesz lać :wink:

A ma to jakąś różnice full syntetyk czy pół ?? bo teraz leje Motul za 38 zł i jest to pół syntetyk … a do nowego sprzętu nie wiem jaki lać… oszczędzać nie będę tylko najwyższa półka xD tylko jaki ? pół czy full? xD

FULL nic innego do nowego!!

tyle że to nówka nie będzie… to czym się dokładnie różni full od pół??? który jest ogólnie lepszy do jakiego moto itd. czy jak będę lał do tego moto który ma 1200km przebiegu to szybciej silnik siądzie czy co ??

silnik ma przejechane 1200km?? jeśli tak to jest praktycznie nowy więc lej full…

Nie można przejść z oleju półsyntetycznego na syntetyczny gdyż spowoduje to rozszczelnienie silnika poprzez wypłukanie nagaru, który się tam zgromadził poprzez gęstrzy olej półsyntetyczny.

lepszy jest full syntetyk najlepiej chroni silnik

a gdy będę cały czas lał taki jak leje do skutera czyli półsyntetyk ? tzn. Motul bo mam go w domu 4L, a na którym będzie bardziej dynamiczny na full czy pół ?

na full będzie mial lepsze smarowanie i lepsze czysczenie wew silnika ;))

a co z dynamiką i mocą ? hmm…? :wink: bo jednak mój skuter lepiej chodzi na motul 2T pół niż na Castrol racing… full

bo może był już trochę wytarty cylinder :wink:

to jeśli jest lekko wytarty to lepiej na pół syntetycu śmigać ?? ale ogólnie to za bardzo nie zaszkodzi jak będę lał pół syntetyk prawda ??? bo mam te 4L więc nic innego z nimi nie zrobię…

troszkę mniejszy przebieg zrobi

Czyli będę lał ten półsyntetyk … testując oleje lepszej jakości tzn Castrol Valvolline i Motul to najlepiej chodził mi skuter na motul :wink:

Oj tam , Nie oplaca się lac full syntetyka do skutera. . Ja leje pol syntetyk Mobil 1 za 30zł i chodzi gites. Rok temu zrobilem remont przjechalem juz z 8 tys km i idelnie … od poczatku na Mobil 1. Skuter nie kopci ani nic . Chodzi idealnie wiec polecam : )

siwy_fact napisał:

Nie można przejść z oleju półsyntetycznego na syntetyczny

to może lepiej się dowiedzieć jaki olej lał poprzedni właściciel i wtedy się zastanowić czy laś full czy pół ;p
kondzio94, my nie mówimy o skuterze tylko o moto 125.
ja bym lał tego motula jak go tyle masz. motul to bardzo dobry olej.

Hmm, sory że tutaj, ale rox miał zalewany Castrol Power 1 Racing full stntetyk, a pewnego razu z konieczności kupiłem Platinum Semi Syntetik, wypaliłem go i czy teraz mogę spowrotem nalać castrolaż

Leeej, po takim jednorazowym “strzale” nic się nie stanie :slight_smile:

A ja się po remoncie przerzuciłem z Castrola Power1/R2 na Valvoline 2T DuraBlend. I śmiga ;p A zaoszczędziłem już 20zł :smiley: (10zł róznicy na litrze :P)

[ Dodano: 29-08-2009, 12:45 ]

Adverion napisał:

to czym się dokładnie różni full od pół

Półsyntetyk ma chyba 70 czy 80% baze mineralną :smiley:

Oleje półsyntetyczne, które nie są dokładnie PÓŁsyntetyczne, zawierają bazy mineralne i ok. 30% bazy syntetycznej.