Jest na forum ktos kto smigal i serwisowal yamahevercity xc/vp 300 ? Wlasnie stanela u mnie w garazu i bede chcial wymienic olej przekladniowy, tyle ze nie bardzo wiem na jaki. W instrukcji obslugi pisze, ze przekladniowy to SAE 10w30. w katalogu olejow motul jak mi gosciu sprawdzal w sklepie wyszlo mu ze do tego modelu oliwa przekladniowa ma miec lepkosc 90w.
Pewnie w tłumaczeniu instrukcji obsługi wdarł się błąd, zamiast 10W30 powinien być motocyklowy olej silnikowy 10W40 stosowany do silników motocykli z zespoloną skrzynią biegów, którego można stosować do przekładni skutera. (masz jeden olej na dolewki do silnika i przekładni)
Pewnie w tłumaczeniu instrukcji obsługi wdarł się błąd, zamiast 10W30 powinien być motocyklowy olej silnikowy 10W40 stosowany do silników motocykli z zespoloną skrzynią biegów, którego można stosować do przekładni skutera. (masz jeden olej na dolewki do silnika i przekładni)
Błąd wykuczony - instrukcja w oryginale. To samo jest w wersji angielskiej i hiszpanskiej.
I faktycznie masz racice, na forach hamerykanskich pisza zeby wlewac ten sam do sinika i do przekadni. Ponoc yamaha chciaa jak najbardziej uproscic obsluge w tym modeu, nie dajac nawet filtra oleju. :]