Witam takie pytanko , ile się wlewa oleju ? ? , I olej to ma byc do mokrych sprzegiel tak ?
Honda crm 80 2 suw.
Burger34 napisał:
, ile się wlewa oleju ?
na 100% pisze na pokrywie , ile ml trzeba wlać :)
Cos tam pisze 80 ale samo 80 nie pisze 80ml to to jest raczej to ? ?
nie nie nei tam będzie prawdopodbnie cos około 250 ml ale nie wiem dokładnie
Acha kurde nikt właśnie nie potrafi mi odpowiedziec ;// a chociaz wiesz jaki olej mam wlac ? ? jaki symbol
żebym ja kur.wa pamietał co ja tam lałem , nie pamietam które gdzie lałem , czy 10w40 czy 80w90
Acha ; ////.
Motul Transoil 1l kosztuje koło 35zł wlewasz tak żeby był dobry stan w okienku dekla czyli na stojącym moto ponad połowa.
do sprzegła 80w90
dziś akurat miałem okazje dowiedzieć się , co gdzie ijak chodzi z tą numeracją oleji , powyżej jeżeli libcza po ,w" jest większa niz 50 to są to juz oleje przeznaczone raczej na sprrzegła , skrzynie biegówi tip itd
jeżeli kogos to interesuje to głebiej rozpisze si ena emat olejii
Możesz wlać olej przekładniowy do motocykli lub olej silnikowy do motocykli.
Jakość oleju już zależy od ciebie.
Tutaj masz mój post do olejach do 4T i tym samym do przekładni 2T.
http://www.forum.eterrymanow.pl/viewtopic.php?t=65
eter przestań do kuurwy nedzy odkopywac stare tematy PATRZ NA DATE
ETER napisał:
Możesz wlać olej silnikowy do motocykli.
[u:d9e71d2ea4]Heretyk![/u:d9e71d2ea4]
Do przekładni można lać tylko semisyntetyk lub mineral! Wlanie syntetyka silnikowego oznacza śmiećrć dla mokrego układu przeniesienia napędu! :569:
Następnym razem precyzuj swoje wypowiedzi, bo przez takie nieodpowiedzialne działanie możesz wpędzić kogoś w koszty ;)
jak zaczelismy temat to ja w sumie tez muszę zmienić olej w przekładni , bo poprzednik zalał , tam olej do mieszanki …
łozyskom nic nie bd ale tryby juz mi trzeszczą …
Dywersant napisał:
ETER napisał:
Możesz wlać olej silnikowy do motocykli.
[u:3c9c383368]Heretyk![/u:3c9c383368]
Do przekładni można lać tylko semisyntetyk lub mineral! Wlanie syntetyka silnikowego oznacza śmiećrć dla mokrego układu przeniesienia napędu! :569:
Następnym razem precyzuj swoje wypowiedzi, bo przez takie nieodpowiedzialne działanie możesz wpędzić kogoś w koszty ;)
Hehe rozbawiłeś mnie :-D
Życzę Ci powodzenia gdy zalejesz do motocykla enduro olej mineralny o lepkości kinematycznej do 8 cSt przy 100 C, a oleje mineralne więcej nie mają. Olej półsyntetyczny to ponad 70% oleju mineralnego więc powyżej 10 cSt też nie wyjdziesz.
Olej syntetyczny może zapewnić lepkość kinematyczną nawet do 30 cSt przy 100 C.
Dzięki temu nie zerwie się klin smarny i nie dojdzie do tarcia granicznego.
Dziwne, że ja i dziesiątki moich kolegów jeździmy crossami, endurakami i motocyklami szosowymi od kilkunastu lat tylko na pełnych syntetykach i nie zauważyliśmy do tej pory nadmiećrnego zużycia sprzęgła z powodu oleju syntetycznego.
Apropo dla sprzęgła jest specjalna specyfikacja nazywająca się JASO i to od jej doboru zależy jak dobrze będzie pracować sprzęgło.
Większość olei silnikowych posiada JASO MA co dla cywilnych pojazdów szosowych wystarcza, a niektóre posiadają JASO MA2, które są już dla pojazdów wyczynowych.
[ Dodano: 04-04-2012, 18:21 ]
Dywersant chciałbym usłyszeć twoje argumenty.