Tak jak w temacie, jaki olej najlepiej lać w tej cenie?
Najlepiej taki jaki zaleca producent...na pewno zmieścisz się w 40zł za 1 litr :) Ja leję zipp'owski tak jak jest w instrukcji i jest ok. 30zł/litr.
Chodzi ci o zalety producenta cylindra czy skutera? Dziś właśnie może wreszcie złoże silnik, i dlatego pytam cylinder jest nowy i chcę dobrze dotrzeć oraz mieć dobry olej niż żeby po jakimś czasie stracił moc albo w skrajnym przypadku się zatarł jak to się mnie zdażyło
Może castrol ?
Do dwusuwa wzupełności wystarczającym olejem jest Orlen Platinium 2T który można kupić na stacji Orlen/Bliska.
Orlen Platinium 2T - ja na nim jeździłem na 65cc ;)
DooOminO napisał:
Może castrol ?
A może nie Castrol? Może Elf? Ma równie bogaty wybór oferty i myślę, że nie gorszą jakość, a cenę wyraźnie niższą. Ja obecnie jeżdżę na minerale za 23 zł (w InterMotors), a syntetyk kosztuje 38 zł.
Do Twojego skutera wystarczający będzie olej półsyntetyczny. Jeśli wolisz możesz lać syntetyk (różnicę masz taką, że nie będzie dymu z rury) ale słyszałem opinię, że przy upałach potrafi niewystarczająco smarować (nie sprawdzone).
Doskonałym olejem jest też ten ze stacji Shell. Masz do wyboru: syntetyczny (50 zł) i półsyntetyczny (chyba 34 lub 38 zł).
W okresie docierania polecam Ci olej mineralny Castrol 2T, ewentualnie półsyntetyczny Castrol Actevo Scooter 2T. Syntentyk może być "za dobry" ponieważ skuter może nie dotrzeć się poprawnie z powodu tak dobrego oleju. Oba oleje kosztują 30-35 zł - zależy gdzie kupisz.
Castrol Racing 1 2T full syntetyk w złotej butelce.Najlepszy olej do 2T,można go lać skutów i do mocykli.Można go kupić za około 43zł.
Lorenzo skuter nie prawidłowo się dotrze z powodu za dobrego oleju?Co ty chłopie piszesz?Chyba na oleju najwyższej jakość dotrze się najlepiej właśnie!
Robertonos, tu chodzi o dopasowanie pierścieni do gładzi cylindra. Oleje syntetyczne dają zbyt gruby film olejowy, co powoduje, że pierścienie nie spasują się dobrze do tłoka. Tyle, że ta zasada tyczy się 4T. A co do 2T to trochę wątpię... Ale niech się w tej kwestii wypowiedzą osoby lepiej znające temat.
Ja polecam Mobil Extra 2T,półsyntetyk,zużyłem już z 8 butelek. Godne polecenia są również oleje Motul i Liqui Moly co prawda droższe.
midlandt 2t
przetestowany w : mercury 140, exc250 02, exc250 04, exc125, kx85, kx125, cr250, derbi, kmx125, yz125, kilku kosach spalinowych i chińskich 2T
W takim razie jaki lać na sam początek tzn nie będę zmieniał oleju więc chciał bym jakiegoś w przyzwoitej cenie.
Po przeczytaniu waszych odp sam nie wiem co wybrać jedna osoba poleca tego a druga mówi, że lepiej pół syntetyk i td. :D
ja teraz mam wlany Motul Scooter Expert 2T i na niego nie narzekam.
Mówię ci lej fulla,Castrol jest super a jak dołożysz do oleju 5 zł ponad pułap czterech dych to nic się nie stanie.Przecież nie będziesz go kupował co dzień nie.A zobaczysz kupując olej z górnej półki jakościowej że silnik się odwdzięczy .
Ps i chyba chciał bym polecone oleje raczej pół sentyczne
@ nie wiem czy jest po co taki drogi olej lać do cylindra za 80zł :)
@ a co sądzicie o motul? ten olej zawsze mi w sklepie polecali
@@@ Dodam jeszcze, że do skuterka będę sam robił mieszanke.
DooOminO napisał:
@@@ Dodam jeszcze, że do skuterka będę sam robił mieszanke.
A czemu, dozownik zajumali ? ;)
motula 2t technosynthese (półsyntetyk) jest ok i kosztuje ok. 40 zł.
Nie dozownik jest ale straciłem do niego zaufanie gdy zatarł mi sie skuter..
to trzeba go wyjąć i zregenerować :) choć jak chcesz to możesz mieszankę robić, wtedy jest 100% pewności, że się nie zatrze z powodu braku oleju.