Jaki motorower?

Witam forum,
Miałem tu konto kiedyś już założone jeszcze jak miałem 13 lat, ale nazwa była bardzo głupia więc założyłem nowe.
Pytanie - Jaki kupić motorower?
Chciałbym kupić jakiś motorwer do MAX 2-2,5k zł na wiosnę i wymyśliłem to:

• Jakiś router do 1500zł i tuning na 110/kupienie już do 1500 tej 72cm^3. Jeździłbym tym wszędzie w sumie - trochę nieutwardzone drogi, trochę miasto.
  • Yamaha RS50 pierwsza generacja - mieszkam w mieście, wydaje się być fajnym motorkiem ale jest stara, droga, i nie wiem jakie są jej mankamenty. Jazda tylko po mieście i okolicach po utwardzonych drogach.
  • Yamaha DT50 - jeszcze starsze, tak samo drogie i często coś nie działa. Warto się w to pakować? Nie ukrywam, jakbym kupił to bym się bawił na nieutwardzonym terenem za miastem.
  • Romet Pony PRO 50 - słyszałem, że bardzo zrywny, czasami się psuje, jest szybki, lekki i mały. Kiedyś już byłem blisko kupna, ale odpuściłem.

Jest mi potrzebne coś na dojazdy do szkoły (marzec - czerwiec) bo MPK w tych miesiącach to będzie jeden wielki dramat. Narazie jeżdżę chińczykiem w automacie - chyba najgorsze co jest. Przy 25C*+ go dusi, akumulator ssie, ogółem lipa. No i najważniejsze - chcę coś z biegami i żeby się fajnie zbierało.