Witam
Tak jak w temacie. Co byście mi poradzili zakupić z motorowerów w przedziale cenowym do 3500zł ? Myslalem m.in o romecie 900
Podam Ci kilka przykazań skuterzysty ^^
1. Nigdy nie kupuj chińczyka
2. Nigdy nie pytaj czy kupić chińczyka
3. Jeśli skuter to tylko markowy
Za tą kase spokojnie znajdziesz jakiegoś aeroxa, runnera, aprilie sr… podejrzewam że nawet nie szukałeś
Zapomniałem dodać że chodzi mi o nówkę sprzęt i tu sprawa się zapewne komplikuje ?
Dlaczego nówke?
Jak Ci tak rodzice powiedzieli pokaż im temat nowy skuter vs markowa używka.
Pewno zmieńią zdanie
właśnie mnie to DENERWUJE jeśli rodzic jest starszy to nie znaczy że jest mądrzejszy !! kupią ci chinola i będą później tego żałowali że nie kupili markowego używanego sprzętu !! Stwierdzam tak bo sam jestem posiadaczem Quada ATV 150 chinola kupiłem go praktycznie do zabawy i nowego … i normalnie sił mi na niego brak silnik chodzi dobrze ale reszta się sypie w oczach :-/ tak samo ze skuterami tylko z tą różnicą że tam i silnik się tak sypie!! ciągle coś się psuje na mocy silnik traci … i tak jak Wino napisał posadź przed kompem starszych i niech przeczytają a jeśli dalej będą twierdzić co innego to po prostu są lekko mówiąc inni lub boją się stwierdzić że to tym razem nie oni mają racje lecz ich syn :roll:
NIe, to nie jest tak że rodzice będą żałować. Jak się zepsuje to oni powiedzą że ty o niego nie dbałeś i że jego awaria jest Twoją winą. Wiem jak u mnie było. Raz mnie widzieli jak łosiem “paliłem gume” na trawie, potem się skrzynia sypła i coś No bo katowałem … ^^
A runnem na asfalcie, wheelie, endo itp, wiedza o tym bo są foty a sqter się nie psuje. Nie dlatego ze duża poj ale dlatego że jest to markowy sprzet taki jak yamaha czy aprilia
Może nie posadzaj ich przed kompem bo i tak jakichś specjalnych artykułów nie znajdziesz co przekonuje do markowego używca … ale poszukaj na forum tematu jest gdzieś “nowy chinol vs. markowa używka” i użyj paru argumentów z tamtąd i z tego tematu :]
Może chinol nie będzie ci się sypał przez paręset kilometrów ale wystarczy jedna usterka i potem idzie jak po sznurku …
Używka nie padnie ci po 10k a jak będziesz szanował to możesz pojeździć jeszcze dłużej - sprzedasz, a ten kto kupi też pojeździ długo …
I to powie ci każdy kto pierw miał chinola a potem markowca :]
Pozdro
ja miałem najpierw hinola i przesiadłem się na markowca , NIE KUPUJ CHINOLI a ze starszymi walcz żebyś mógł kupić używanego markowego skuta i wybij im z głowy hasło ,ze nówka jest zawsze lepsza od markowego, to tak jak by porównać nowe daewoo z używanym Mercem
No więc jak już ich namówisz… to kup sobie najlepiej Yamahe Aerox … bo SR-ke to kupisz w tej starszej budzie a ona ma brzydki tył no i ewentualnie runnera :roll: chociaż ja bym kupił za to Aeroxa z jakimś lekkim tunem
A ten Ogar 900 to żenada … kolega ma to ja skuterem dosłownie się wlecze koło niego a on tak go przeciąga tak ciska i nie może za nic dać rady … a ja mam troszkę gazu i jadę równo z nim :lol: A gdy dam full to chyba się domyślacie ? Ogar wdycha spaliny :roll:
Natomiast jeśli byś już miał kupować nówke to CPI/Keeway - trochę lepsze chiniole ^^
Aczkolwiek ja żałuję bo za to co dałem na nówke miał bym taką maszynę…
Heh jak się uprą to ich decyzji rzadko kto albo co zmieńi. Mam przykład. Ja jezdze markowym skuterem no i pewnego dnia pojechalem sobie do wujka no i ten do mnie mowi cche kupić skuter chłopakom bo ma synow no to ja od razu markowa uzywke. No 1 faza byla taka ze pojechali obejrzec ale nie wyglądalo to jak nowe a nie chcialo się im szukac to kupili nowego kingwaya i co ??? Za tydzien był juz w naprawie
Także walcz o to by było to cos markowego
Też jestem za używką, jednak mój kumpel kupił sobie Kingway’a Koyota. Za 3000zł nowego. Za parę dni mija mu rok, przejechane 4500km i jeszcze nic nie padło. Ale to chyba 1 na 100;)
Dokładnie z chinolami jest tak że możesz trafić na dobrego (który tak czy siak nie dorównuje markowemu) ale większość to po prostu dziadostwo … I nie myśl że to akurat ty trafisz na dobrego
Ale może już zakończmy to ciągłe pisanie o tym samym …
Spytaj ojca czy wolałby kupić nowego fiata pandę czy używana toyote avensis albo forda mondeo i bogatym wyposazeniem za tą samą cenę. Mysle, ze odpowiedziec mozesz juz spokojnie sobie sam.
Tylko uzywany markowiec wchodzi w gre Chinole to żenada naprawde … Choc i moj kumpel ma Kingwaya Cobra w wersji ‘sport -malowanie’ to ma go ponad rok 3k przebiegu i awarie tego typu :
-porwana linka od gazu
-spalona przednia zarowka
i to wszystko
wiec moze 2 na 100 ;d hehee
Rozejrzyj się za Yamaha Jog RR ciekawy skuter… A roxa nie bierz bo co 2 skuter to Aerox …
Starczy marudzenia już.
Autorowi więcej odpowiedzi nie potrzeba także nie pisać już.
Autor niech się tylko ewentulanie wypowie czu udało mu się wygrać batalie z rodzicami.
Potem zamknę temat.