Jaki cylinder ?

SKZ 50, Tec ECO 50, Motorforce Eco 50 ? Niby tec ma odblokowany kanał wydechowy ale ze zdj. wynika że to bujda więc sam nw. Jakość jes zapewne podobna. SKZ kosztuje 99zł a tec i motorforce ok. 140zł.

z tymi oknami dojść to jak nie weźmiesz do ręki to się nie dowiesz.
W mojej kolekcji mam tak:

.
.
.
Chińczyki 50cm oryginalny/seryjny i 70cm z allegro za 80zł.
Warto zwrócić uwagę na to jak tani cylinder 70cc od chinola ma po macoszemu potraktowane chłodzenie. Mniej żeber niż na 50-tce, grube - mniejsza powierzchnia do wypromieniowania ciepła.
No i jak widać-seryjne okno wydechowe mniejsze ale w tjuningowym chinolu 70cc już duże.Nie ma sie co sugerować tak do końca bo jeszcze jest kwestia średnicy od strony cylindra ale przy najmniej z tej jest większe.

.
.
.

Nicasilowy i aluminiowy Airsal Sport 70cc. Niby już kilkaset zł, niby do odblokowanych wydechów, niby wyższe obroty ale okno wydechu jest małe jak w serii (lub prawie tak małe). Ten mnie zdziwił najmocniej.

.
.
.
Żeliwny Stage6 Streetrace 70cc, tutaj dopiero jest już pełnym ogniem. locha. Co prawda najdroższy z tego zestawienia.

.
.
.
Głowice do tych silników to też osobna historia. W każdym razie mam wrażenie że o ile chinol podrabia najlepszy wzorzec (tylko dziaduje na uproszczeniu konstrukcji o żebro) o tyle AirsalSport sobie "pozycjonuje" cylinder w palecie produktów oferując za inne pieniądze mocniejsze cylindry od tego - a de facto te same tylko z większym oknem. Trochę to jest walenie w rogi.

Postanowiłem zainwestować ostatecznie w airisala sport 50 z mielocha bo jest tam w dobrej cenie 257zł i do tego dziś dają tam rabat 18%. On też widzę ma ten kanał niezbyt szeroki, dojdzie to zmierzę dokładnie.