Witam. Potrzebuje sie dowiedziec jaki akumulator musze dobrac do silnika 4t 139FMB 72ccm.
Chodzi mi dokladnie o jaki amper. Poniewaz nie wiem jak to dopasowac do poboru mocy przez żarówki oraz ladowaniem. Poprostu jestem zielony a chcial bym sie to dowiedziec.z gory dziekuje za pomoc.
wszystkie akumulatory w skuterach maja miedzy 4Ah a 9Ah. Zawsze 12V (to tak z 98% skutów od 50 do 600cm).
A nie dobiera sie do silnika tylko do rozmiaru miejsca na akumulator i strony z której jest plus.
Wiec nie do silnika a raczej konkretnego modelu i rodzaju jego “klem” bo jest kilka systemów a niektóre są dziwne.
W małych to jest najczęściej typ YTX4L-BS ale nie jest to normą bo bywają i nawet takie jak do UPS-ów… tzn nie z klemami na śruby tylko na wsuwki konektorwe… coś jak w żarówce H4
Czyli nawet jak pojemny akumulator 9Ah to nadąży mi z ladowaniem go? Bo wlasnie o to mi chodzi ^^’
jakbys po polsku napisał to by łatwiej było zrozumieć co “pojemny akumulator”…
ale jak zamontujesz zbyt duży to może być niedoładowany
Aha aha ok dzieki za odpowiedz. Wlasnie o to mi chodzilo. Czyli bede testowal jak tak a do crossa z alarmem z silnikiem 4t 139FMB 72 ccm to jaki najlepszy? To juz moje ostatnie zapytanie. Jaki byscie wlozyli