Jaka ma być kompresja 4T 49,5 ccm?

witam bardzo potrzebuje wiedzieć jaka ma być kompresjia w romet ruter bassa na zimnym silniku z odkręconą manetką do koca wiem ze ciśnienie powinno się mierzyć na ciepłym silniku ale niechce mi odpalić ?

Zajrzyj do instrukcji, tam będziesz miał napisane.

jeżeli dobrze pamiętam to coś około 9.5-11 bara . właściwa powinna być w tym zakresie.

jakieś może odpowiedzi czy pan Kuba dobrze podpowiada bo nigdzie w internecie akurat nie ma do takiej pojemności silnika ile ma być barów

w instrukcji nie ma ile barów ma być

Wystarczylo w Google wpisać "kompresja 139QMB" I mamy dokładne wyniki. Kompresja powinna być na poziomie około 10.5 bara.

tylko mam takie pytanie jak ja mogłem jezdzic na 5 barach jest to miozliwe ze olej uszczelniał piercienie i se jezdziłem zrobilem 50km ?

sprawdzałeś 50 km temu czy teraz masz 5 barów? Z taką kompresją to problem byłby z odpaleniem ;]

mam dalej 5.5 bara tylko niechce odpalic własnie jak by kopresjia była zła musze wiedziec na 100% dla porównania daj link do drugiego skutera skutera 50ccm 4t czy mam byc podobna kopresjia ? z góry dzieki

Kuba Ci odpowiedział jaka jest prawidłowa kompresja dla maszyn z Twoim silnikiem. Jak masz poniżej 6-7 barów czeka Cie remont lub wymiana.

W pierwszej kolejności spróbowałbym od regulacji zaworów

sprawdź kompresje po wlaniu niewielkiej ilości oleju do cylindra
jeżeli kompresja sie podniesie to wina pierscieni

tylko ze moj brat mechanik samochodowy powiedział ze ten kto to wymyslił zeby wlewac olej do tłoka jest mega de... ja nie jestem mechanikiem tylko elektronikiem kupiłem se komplet kluczy nasadowych zeby jak cos se wymnienic te pierscienie a zawory wyregulowane rorząd sprawdzony w internecie odwrotnie pokazują rorząd u mnie jest na odwród dlatego musze mniec pewność ze kopresjia na 100% jest nie taka co chodzi o rorząd to srodkowa kropka na zębace od łacuszka ma być na pewno na dole a nie na górze

ok lucek silnik moze być 139QMB ale zawsze przecież cylider moze być wiekszy naprzykład 80ccm i kopresia powinna sie zwiekszac nie sodzisz ? dlatego musze mniec pewność ze dotej pojemnosci silnika ma być 10,5 bara

roskreciłem silnik i moim zdaniem pierscienie zawory są dobre ale zobaczymy jeszce jak przejade sie do warsztatu do brata z tym cilidrem głowićą tłokiem zeby fachowcy ocenili czy to wszysko jest dobre dzwoniłem do serwisu naprawy skuterów powiedział mi ze 6 barów ma być najmniej a w czterosówach 8 barów moze sie pomylił bede dzwonił do innego serwisu i sie pytał

http://www.questbike.com/index.php?option=com_virtuemart&page=shop.product_details&flypage=flypage_quest.tpl&product_id=1&Itemid=26&vmcchk=1&Itemid=26

Masz dowód, że jest tyle ile twierdzimy od początku.