Witam
Chcę kupić motocykl 125cc. Mam 182cm/105kg. Będzie przeznaczony do jazdy nad rzekę po polnych drogach. Bez żadnych wyczynów w błocie, bez “grzebania się”, raczej spokojna jazda po “suchych” polnych drogach. Parę razy w roku wycieczka po asfalcie 50km w jedną stronę.
Co możecie powiedzieć o tych motocyklach:
Jakie są ich plusy/minusy? Zaznaczę że jestem totalnym początkującym i wszystkie informacje będą dla mnie pomocne. Jaki rozmiar ramy, jakie koła, hamulce, silnik, chłodzenie itp. Co robić przy takim motocyklu, jak dbać, co do niego lać (jakie paliwo, olej)?
Za wszystkie podpowiedzi z góry dziękuję
problemem tych wszystkich modeli jest to że to są chińczyki po taniości zrobione i zaraz nie bedzie do nich części oprócz takich najbardziej wymienych miedzy wszystkimi modelami
alternatywa to używany japoński motocykl. pojeździ dłużej, części bedą zawsze, używaych jest masa na części a na cenie już nie straci.
To że Romet czy Junak mają jeszcze gwarancje to nie znaczy że nie bedziesz tygodniami czekał na części do tych gwarancyjnych napraw. QJ to jest kompletna nowość na naszym rynku…(ja wiem że to wielki producent Geely, właściciel Benelli, współpracują z Harleyem…itd), nawet jak sie w PL sprzeda 100 sztuk tego modelu w ciągu roku… to komu sie opłaca trzymać wielkie zapasy części. Bedą problemy z dostępnością.
Fakt , jak nie mają części to czeka się długo na sprowadzenie ale np jeżeli chodzi o junaka to RX1 niby na rynku 10 lat i jakiejś tragedii nie ma a model RX2 ma być kontynuacją. SRT 125DX od QJ ma być sprowadzony pod koniec maja w wolumenie 400szt a nie 100szt i przewidywane są następne z czasem.
Używany japoński motocykl nie mówie że byłby zły ale ja nie znam się ni nic na motorach, po pierwsze nie wiem czy kupiłbym dobry (bez ukrytych wad), nie umiałbym go potem naprawiać, a i “fachowców” od motorów w mojej okolicy nie za dużo. Więc czas oczekiwania na naprawę byłby pewnie niewiele szybszy.