Jak zdjąć blokadę z wariatora?

Tak jak w temacie:]
Jakim sposobem i czym? Można to w domowym garażu zrobić? czy warsztat?

Z waritatora? Nigdy o czymś takim nie słyszałem. Domyślam się, że chodzi o wariator. Trzeba zablokować tłok i odkręcić śrubę trzymającą w kupie wariator. Zdjąć podkładki, przeciwtalerz i podkładkę o której mowa. Potem starannie złożyć.

oj mój błąd;] chodzi o wariator;] Jak odkręcić to śrubę i jak zablokować tłok?

Do skrecenia nakrętki na wariatorze używam klucza z rączką o odpowiedniej długości (nr klucza to chyba 16 lub 17 ale mogę się mylić), a tłok blokuję w ten sposób, że wykręcam świecę, ustawiam tłok w dolnym punkcie i wkładam kawałek grubego sznura do środka (oczywiście koniec zostawiam żeby można go było wyjąć).

A ten sposób ze sznurem nie naruszy stanu tłoka?

Właśnie ten ze sznurem nie naruszy. Czy lepiej żeby tłok się opierał o metal, który może go porysować czy o miękki materiał?

sprytny sposób z tym sznurkiem ;) ja zawsze wkładałem klucz (10 i 13 taki mały ) i zapieram w 4T : za przeciwtalerz wariatora a w 2T o sprzęgło rozrusznika i nigdy z odkręceniem problemów nie miałem

Można i tak. Sposobu ze sznurkiem nauczył mnie nasz forumowy kolega, a on wyczytał o nim na forum pilarzy.

U mnie przed sprzedażą skutera żeby założyć pierścień na wariator i odkrecić nakrętkę "fachowcy" podpiłowali jego krawędź żeby mieć punkt zaparcia.

polak potrafi :D jednak sznurek działa tylko w 2T ;)

U mnie wystarczy. Mam 2T i nie planuję na razie zmieniać.

i masz rację bo nie warto, wiem co mówię ;)

Ja też wiem, że nie warto;-)