Jak usunąć sprey przyciemniający ?

Poprzedni właściciel mojego squta przyciemnić tylną lampe spreyem (prawdopodobnie sprejem, bo przyciemniona jest, i to mocno, a foli nie ma). Czym można usunąć ten spray ? Próbowałem rozcieńczalnikiem i nic…

Spróbuj jeszcze Nitro … W lakierniach powinni mieć taki specjalny spray do ściągania powłok lakierniczysz ;]

No tak ale wydaje mi się, że zejdzie mu cały kolor i mu wyblaknie… chociaż wątpie ze da rade to usunąć. Ja mam środek do usuwania powłok lakierniczych ale nie wiem czy to nie przeżre tego plastiku

Nitro to ja mam… a właściwie mam paliwo modelarskie 25% nitro. Spróbować tym ?

Nitro to rozpuszczalnik do farb nitrocelulozowych ;/ Podły: klosze są barwione w masie, nie da rady zdjąć z nich pomarańczowego koloru.

Klosze mają dodany barwnik do przeźroczystego plastiku z którego są wykonane więc jego nie usuniesz. ale nitro może stopić klosz, bo jak wiemy nitro jest tak agresywne że w połączeniu z plastikiem po prostu go topi. preparaty do ściągania powłok lakierniczych…nie wiem. Trzeba by sprawdzić na niewidocznym kawału klosza czy nie reaguje z plastikiem. A z metod bezpiecznych to drobnoziarnisty papier ścierny i pasta polerska

preparaty do ściągania powłok, równierz stopią plastik… Spróbuj kretem w ciepłej wodzie, ściągałem tak lakier kiedy bawiłem się w tuning modeli :slight_smile:

Fakt, Regis masz racje, przypomniało mi się ze jak ułamałym kawałek to cała warstwa była czerwona. Tym do ściągania farby to lipa bo… sprawdzałem.

Nitro rozpuszcza polistyreny. Polietylenu ani polipropylenu nie rusza. Niestety klosze najczesciej robione są z ABS - odmiany polistyrenu, wiec jest ryzyko ;/

Nitro na bank ruszy klosz. Po prostu go stopi. Lepiej nie ryzykuj, po prostu kup sobie nowe kierunki albo szlifuj papierem i poleruj pastą.