Witam kupiłem cylinder Metrakit Pro Race II i w instrukcji pisze że temperatura powinna się utrzymywać w granicach 50-60*C i nie wiem jak ulepszyć chłodzenie
n a pewno chwytak powietrza i dodatkowe wloty kierujące powietrze do silnika chyba że masz chłodnice w skuterze to za wiele nie zdziałasz
A skąd wiesz że masz “za słabe” chłodzenie że chcesz je ulepszać ? Masz miernik temp. ?
Wszyscy ulepszają chłodzenie do cylindrów na poziomie evo, teraz może się nie będzie grzał ale jak przyjdzie lato to na pewno
Jezeli jest to silnik LC to załoz chłodniczke przepływową hebo, albo kup wiekszą chłodnice od jakiejs 125tki np.
jezeli to jest Ac to trochu lipa, dluo nie pojezdzisz:)
Jest to wersja chłodzona cieczą
to kup chlodnice przeplywowo hebo daje się jo jako dodatkowo chlodnice i powinno byc git
7beat, co ty gadasz jak w ogóle nie wiesz o co chodzi? Chwytak powietrza do evo??? LOL… :roll: Tylko i wyłącznie: albo większa chłodnica, albo pompa elektryczna i do tego 1-2 przepływowe Hebo…
P.S. Nie ma Evo AC…
Zwiększenie chłodzenia żeby na stałe utrzymać temp. trzeba założyć przynajmniej 2 seryjne chłodnice i pompę ssp +40% albo najlepiej elektryczną pompę np bosch’a. Przepływówka hebo daje b.mało
a moze jakby dal wiekszo chlodnice
Do silników P/G nie ma ssp +40%. A może być nagrzewnica od samochodu ??
Może. Ekipa Mieloch Racing Team takowe zakłada do swoich ZIPów SP... :]kop25 napisał:
A może być nagrzewnica od samochodu ??
Jasiu226,
P.S. Nie ma Evo AC…
Po co mówisz jak nie wiesz

Chłodnica przeplywowa HEBO i powinno być OK :), dla pewności możesz kupić dwie. Albo jeśli masz odpowiednio dużo miejsca pod czachą to kup chłodnicę od czegoś większego

i sa do dupy :-P a co do chłodzenia to najlepiej wieksza chłodnice dac i nie wiem moze wlac jakis płyn polini moze da cos więcej :-P i ja tam bym zainwestował w takie cos http://sklep.mieloch.pl/product_info.php?products_id=1539&osCsid=2753e0e227ac1aabc0c6cf9dcc4a2911corey93 napisał:
są EVO AC, ale tłoki lubią się w nich "kruszyć" :P
Najlepszym rozwiazaniem będzie danie drugiej chłodnicy. I można jeszcze do tego dodac ta przepływowa. Ale według mnie aby napędziec ta ciecz to będziesz tez potrzebował dodatkowej pompy elektrycznej.
sora panowie za ota ale dręczy mnie pytanie po jaką cholerę robić cyl 50ccm evo??
juz wolał bym jakiegos racinga 70ccm dłuzej wytrzyma taniej wyjdzie nawet sporta 70ccm bo one wyciągają od 9 do 10,5 konia (to evo 50 do 12) i do tego jakiegos yaska
A kto mwi o evo 50? Poza tym takie evo wyciąga koło 15KM...wrona napisał:
sora panowie za ota ale dręczy mnie pytanie po jaką cholerę robić cyl 50ccm evo??
ale za cenę evo 50 to można juz dolozyc te 100 zl 200 zl i ma się evo 70 co wyciaga ponad 20 km
Przecież ja mam Metrakit Pro Race II 70cc czyli to jest evo 70
Toż przecież po co się spierasz ? Napisali ci wyżej co masz robić ! znajdz pompe elektryczną i dokladaj druga chlodnice i problem ci zniknie