Jak to jest z jazda w 2 osoby na skuterze

Witam chciałbym się zapytać jak to jest z jazdę w 2 osoby na skuterze? czy są jakieś wymagania? bo gdzieś słyszałem że aby można było wozić pasażera na skuterze to trzeba mieć ukończone 18 lat… czy to prawda ?

aha, dzieki ale dostaleś jakiś mandat czy coś ?

mi się wydają że do tego jest Ci potrzebna tylko karta motorowerowa (na skuter do 50ccm) i dwa kaski i wsio ;D

Teraz rozwieje wasze wątpliwości. Dowiadywałem się jak to jest przy okazji kupna Yamahy. I jedynym wymaganiem jest to ,że motorower musi być zarejestrowany jako dwuosobowy. To jest opinia nie jednego tylko kilku policjantów i wszyscy mówili to samo.Spróbuje się dowiedzieć jak to jest prawnie na chwilą obecną zapisane ,ale na pewno nie ma granicy wieku. No i oczywiście pasażer musi posiadać kask. To tyle i nie wciskać już kitu w stylu “ja słyszałem” bo warny polec?!

to że pasażer musi mieć kask to chyba każdy wie :mrgreen: , jak się dowiesz i będziesz mógł to możesz napisać :smiley: pozdrawiam

O nie zauważyłem ,że jesteś ze Szczecina. To o ile masz skuta zarejestrowanego jako dwuosobowego to po Szczecinie z pasażerem możesz śmigać. Pytałem się jak wspominałem wcześniej i u nas tak to rozpatrują więc na 99.9% Cie nie zatrzymają :mrgreen:

Nie ma granicy wieku, u nas do kontroli zatrzymują z pasażerem i nawet o tym nie wspominają… Jak policjant ma zły dzień to się przyczepi, a mało kto zna bardzo dobrze kodeks i prawa drogowe…

dobra, dzięki panowie :mrgreen: temat do zamknięcia :slight_smile: pozdrówki

Zgodnie z próbę zamykam i zostawiam w dziale gdyby ktoś jeszcze miał takie pytanie. :wink: Typhoon13