Witam.skuter mi nie pali kręci kręci wyczyściłem gaźnik,filtr powietrza wyczyściłem,wymieniłem przewody paliwowe,przewód wysokiego napięcia i nic, nadal kręci a iskra jest i może się zatarł;/ więc jakie są sposoby aby sprawdźić czy się zatarł?
przykłądasz palec do otworu świecy i jak ci go wypycha mocno to jest kompresja a jak nie to nie
sprawdż kompresje i stan cylindra
przykładam palec do świecy i kopię czy kręcę rozrusznikiem?
obojętnie tylko wyczuj czy wciąga i odpycha palec
A żeby być bardziej pewnym - załatw sobie MANOMETR … W najbliższym warsztacie na 90% będą mieli
to sprawdźiłem i tak jakby wciągało mi palec
kalin309 napisał:
przykłądasz palec do otworu świecy i jak ci go wypycha mocno to jest kompresja a jak nie to nie
nawet jakby miał 0.0005adm kompresji to by palec wypychało!!
Zdejmij cylinder i będziesz miał pewność, tyle żeczy zrobiłeś, więc i cylinder ściągniesz.
tylko się boje że zdejmę i gorzej go zepsuje ;p a jak będę zdejmował cylinder to najpierw muszę głowicę z zaworami i nic nie przestawiać tylko odkręcić i wyciągnąć? i muszę potem ustawiać rozrząd czy coś jak będę zakładał czy tylko zdejmę cylinder i założę i to wszystko?
a jak ci się zepsuł jechałeś i zgasł czy przyszedłeś po nocy i nie chciał odpalić?
to było tak zmieńiłem pasek odpaliłem wszystko ładnie pięknie pojechałem pojeździć zrobiłem z 10 km (w między czasie z 3 razy gasiłem skuter i normalnie odpalał) i za 4 razem zgasiłem skuter i nie chciał już odpalić ;/ tak jakby złapał ale nie odpalił i teraz tylko kręci
a zawory ustawiałeś bo może masz zawory źle ustawione ?
ale z 3000 temu ustawiałem więc co by same przestawiły się? i bym musiał sobie załatwić to do mierzenia strzeln czy jakoś tak to się nazywało
no mogo się przestawic mojemu kumplowi po 500 km się zawory rozregulowaly i juz nie pali
hmm… a może ssanie automatyczne Ci padło Ja też tak kiedyś miałem, że skuter normalnie jeździł, następnie zgasiłem go i już potem nie chciał odpalić. Myślę że to może być to ale oczywiście mogę się mylić
Jeśli możesz to pożycz sobie od kogoś, załóż i zobacz czy będzie chodził lub po prostu odkręć te ssanie i zatkaj ten otwór palcem i wtedy zobacz. Skuter powinien wtedy odpalić
allbo podłacz ssanie bespośrdenio do aku i patrz czy ten bolec będzie się wysówał
Ale wstrzykiwałem benzynę pod święcę to powinien załapać a on nic ;/
iskre maszł?
mam