Elo!
Powiedzcie mi jaka jest mieszanka oryginalnego skutera 50ccm 1:50?
I jaka powinna być dla 70ccm 1:40?
Druga sprawa
Który cyl wybrać:
Malossi Sport 70:
http://www.racing-planet.pl/tuning-skutera-70cm3-malossi-sport-peugeot-ludix-jetforce-gaznik-p-2227-1.html?cPath=14336_14356_17961&sessID=45edc813dc9ce5b187ceb4762c68bdc5
Airsal Sport 70:
http://www.racing-planet.pl/tuning-skutera-cylinderkit-airsal-70cc-sport-peugeot-horizontal-p-4341-1.html?cPath=14336_14356_17961&sessID=45edc813dc9ce5b187ceb4762c68bdc5
I nic innego już znaleźć nie mogę jak byście mogli to dawajcie linki do innych cylów
z tych dwóch stanowczo malossi , airsal nie jest dużo mocniejszy a to jest alu a według mnie to wada ale co kto lubi
do 70 cc zawsze leje 25 ml czasem więcej zależy jak się chlapnie czyli 1:40
do serii w sumie podobnie się leje
na docieraniu 30-35 ml na litr
wrona napisał:
z tych dwóch stanowczo malossi :) , airsal nie jest dużo mocniejszy a to jest alu :) a według mnie to wada :) ale co kto lubi
a właśnie ja chyba bym wolał alu bo ma lepsze chłodzenie... ale sam już nie wiem...
ale mówisz że airsal będzie mocniejszy ?
wrona napisał:
do 70 cc zawsze leje 25 ml czasem więcej zależy jak się chlapnie :) czyli 1:40
25ml ale na ile ?
no dobra a seryjny ile dostaje 1:50 dobrze kojarzę ?
Czyli jak bym miał 70 i bym zostawił dozownik to lać 100ml na 40l benzyny i będzie git ?
jak wkłada się sportowy cyl to nie używa się dozownika w ogóle dozowniki to jest zło
Adverion napisał:
a właśnie ja chyba bym wolał alu bo ma lepsze chłodzenie
aa tam ja mojego małossiego katuje niemiłosiernie i zagrzął się dopiero jak dałem kruciutką swiece od kosiarki , a tak to zapierdalał i jescze niewyregulowany porządnie
Adverion napisał:
airsal będzie mocniejszy ?
airsal jest kapke mocniejszy ale nie da się zrobić szlifa
Adverion napisał:
25ml ale na ile ?
25ml / 1litr czyli 1:40
Dobra więc kupuje Airsala sport 70 bo ojciec go woli… :mrgreen:
Do tego łożysko tylko nie wiem czy będzie dobre 12x16x16…
I powiedz mi raz jeszcze bo nie czaje… Dozownik się zostaje i on będzie dozował ale oprócz tego ile lać do baku ?
Adverion napisał:
Dobra więc kupuje Airsala sport 70 bo ojciec go woli... :mrgreen:
yy a co on ma do tego ??
Dozownik się zostaje i on będzie dozował ale oprócz tego ile lać do baku ?
skoro wolisz żeby dozownik się zostawał :D :D to dolewaj z 5-10 ml na litr paliwa a na docieraniu 10-15ml
nie wiem ile seryjnie podaje dozownik , ale uwazam że to nie mam sensu trzymac go , bo i tak do baku dolewac oleju musisz a czy 5ml czy 25ml to nie ma różnicy , i poza tym zawsze masz pewność .. a niewiadomow którym momencie dozwnik pujdzie , pompka się zatrze i chuj :)
Jednak przemyślałem to i dozownik pójdzie się kochać i na dotarciu będzie mieszanka 1:35 a później 1:40 i będzie git…
wrona napisał:
yy a co on ma do tego ??
A to że to już nie jest mój skuter tylko brata ? i ja o tym nie decyduje, sam wolałem alu a się zdziwiłem jak on wybrał alu a nie żeliwo dobrze wie że nie można szlifu zrobić ale mówi tyle czasu orginalny był alu i było dobrze to i teraz musi być dobrze …
Jeszcze muszę wydech wyprostować … A właśnie kurde jak najlepiej wyprostować wydech …?
I jak z tym łożyskiem to 12x16x16 będzie pasować ?
Adverion napisał:
A to że to już nie jest mój skuter tylko brata ?
a to chyba że tak :)
I jak z tym łożyskiem to 12x16x16 będzie pasować
nie wiem
Adverion napisał:
ale mówi tyle czasu orginalny był alu i było dobrze to i teraz musi być dobrze ...
seryjne cyli trzymają grubo ponad 20k , sporty , ledwo ponad 10k
to i tak styknie przez tyle lat dopiero ma nakręcone 13k
a jak brat będzie jeździł to prędzej przesiądzie się na moją rs niż skuterem nabije 10k
tak jeszcze myślę czy był by sens kupić kiedyś w przyszłości gaźnik 17,5 bo teraz jest 12mm czy to by dało znaczące efekty czy tylko by dało tyle o ile…
a no i jak z tym wydechem masz jakiś patent jak wyprostować wydech jak jest zgięty na kolanku ?
Adverion napisał:
a no i jak z tym wydechem masz jakiś patent jak wyprostować wydech jak jest zgięty na kolanku ?
wgnieciony czy zagiętył? jak zagiety to prostować tylkona ciepło jakims palnikiem soldinie rozgrzać
Adverion napisał:
tak jeszcze myślę czy był by sens kupić kiedyś w przyszłości gaźnik 17,5 bo teraz jest 12mm
jest sens bo będzie problem z regulacją tego i na pewno będzie odczuwalna różnica jak nawet czuć róznice na 17,5 przy serii cylku
zagięcie po prostu przypieprzyłem kolankiem o taką chope że aż urwał o szyjkę kanału wydechowego przy cylu i dalej już bliżej dyfuzora się zgięło …
no a chrom nie zejdzie ?
dobra zamówiłem gaźnik dellorto 17,5 nowy za 180zł … myślę że to wyrąbana cena patrząc na racing-planet to tak 260…
I mam pytanie, wiecie jaka tam jest seryjna dysza główna ? i czy ona styknie do 70 ?
Adverion napisał:
aż urwał o szyjkę kanału
wow , rozumiem że szpile mogło wyrwać ale cały kanał wydechowy ?? :D
owiele chrom sam nie odprysnie od temperatury to przy wiginaniu ni epowinien zejsc , trochę moze się zmatowic ale to weźmiesz paste polerską do chromów i nikli i będzie zajebiscie :)
Adverion napisał:
dobra zamówiłem gaźnik dellorto 17,5 nowy za 180zł
dellorto czy tec?? to podrube dellorto ;p
http://allegro.pl/gaznik-17-dellorto-piaggio-nrg-zip-dna-gilera-et2-i1628048899.html
ten wygląda jak dellorto i pisze że dellorto
wow , rozumiem że szpile mogło wyrwać ale cały kanał wydechowy ??
a no widzisz francuzy zrobiły twarde szpilki ale miękki cyl
Jednym słowem teraz będzie zapier…
jak teraz na 50ccm prawi na przyspieszenie brałem tzr 70
Podaj obecny setup tego skutera… Lej 25ml na 1litr paliwa… tak przez 300km rób taką mieszankę, później możesz już normalnie 1:50 czyli 20ml na 1litr paliwa…
nie za duża ta mieszanka ? :573:
hehe właśnie ! dozownik jednak zostaje :lol:
Setup:
Laser x-pro
Polini 2G evoII
Stage6 WC
Malossi Multivar
do tego dochodzi:
Cyl Airsal sport 70 alu na 1 pierścieniu
Dellorto 17,5
hmm ciekawe jaki będzie v-max
a jak myślicie 300km docierania styknie ?
mieszanke na docierke robi się minimum 30 ml na litr paliwa , jak przegniesz z olejem to jedyna wada to to że będzie trochę nagaru na tłoku i głowicy , ale to 30 min roboty usnąć to , ściągnąć głowice ewentualnie tłok i oczyścic to
nie wiem gdzie dokłdanie jest gaźnik w ,dzecie" ale to co kupiłęs jest od p/g i regulacja jest zprawej strony , żebyś potem miał dostęp to tych regulacji
Adverion napisał:
a jak myślicie 300km docierania styknie ?
nie słuchaj o docieraniu żadnych innych mongolskich teorii
żeliwo ( alu dociera się chyba szybciej) to do 100km oszczedzasz i porządnie rozgrzewasz silnik przed jazdą a potem jedzisz już normalnie tylko do 500km silnik jest podatny na łapanie temperatury i trzeba tego pilnować przez do tych 500 staraj się nie woźic pasarzera itp i to cała filozfia docierania no i oczywiscie 30 ml oleju do 500 km
weź daj spokoj z dozownikiem… bezsens jak chuj …
ale mówisz że 30ml jak jest bez dozownika ta ? a jak z dozownikiem to ile dolewać dajmy na 10l paliwa…
dozownik się zostanie jak by to miał być moje to by go nie było :roll:
niee !.. jak z dozownikiem to dolewaj z 10 ml na litr… ale kurwa… powiedz co za różnica jak masz dolać 30ml a 10ml?
kondzio94 napisał:
ale kurwa.. powiedz co za różnica jak masz dolać 30ml a 10ml?
no bez kitu o to mi tez chodzi :)
Adverion napisał:
dozownik się zostanie
skąd mówisz jesteś z Łodzi ??