Witam borykam się z problem takim jak w temacie.Skuter to Baotian Thunder lite 4T. Iskra jest,paliwo dochodzi a nie pali. Świeca była wymieniana jest sucha. Odpaliłem go z wielkim trudem i sprawdziłem go na drodze. Gdy wróciłem zgasiłem go myśląc , że zapali ponownie. Jednak tak się nie stało. Filter powietrza wyczyściłem,gaźnik. Co może być przyczyną ?.
zasyfiony gaznik lub za wysokie wolne obroty przez co go zalewa lub ma za mało obrotó
Obroty są dobre , gaźnik przeczyszczony był i świecy nie zalewa. Problem mimo tego jest ten sam.
akumulator?
Akumulator jest nowy i kręci jak szalony.
tez tak miałem ale ja miałem odkreconąsrubke prze kapie jakis odpowietrznik i tam lekko kapała wacha skreciełem to wszystko pieknie ale ile sie namenczyłem zeby odpalic bo z gaznika wszystko wyleciało ale na 2 dzien odpalił jak szalony zobacz czy nie masz nigdzie cos mokrego albo spoconego od wachy
Anonim trochę ciebie nie rozumiem. Co to jest ta wacha i gdzie przykręcałeś tą śrubkę?
Paliwo dochodzi, iskra jest, gaźnik czysty i wyregulowany. A jak z kompresją? Zawory ustawione? Rozrząd jest ustawiony poprawnie? Pierścienie w porządku? Jakie jest ciśnienie w cylindrze?
Na 99% przyczyną tego są:
- brak kompresji
- źle ustawiony rozrzad
Sprawdź kompresje, jeśli wszystko ok to ustaw rozrzad bo za poźno jest zapłon ;-)
Cwabniak zle ustawiony rozrząd To Nie Samochód co najwyżej zle ustawione zawory !
Fubu2PL napisał:
Cwabniak zle ustawiony rozrząd To Nie Samochód co najwyżej zle ustawione zawory !
A właśnie kolego że w 4T także ustawia się rozrząd bo jeśli łańcuch w jakiś tam sposób przeskoczył to nie otwiera zaworów w odpowiednim momencie a w zaworach ustawia się luz.
a to zwracam honor i przepraszam
Heh spoko ;-) Wiem bo sam to przerabiałem w necie piszą, że pozycje T na magnecie ustawia się względem czujnika i tak robiłem przyszedł fachowiec i mówi nie na czujnik a na rowek montazowy i ustawił i działa ;-D
witam słuchajcie mam podobny problem iskra niby jest paliwo raczej dochodzi bo swiecaj jest mokra kompresje ma bo jest nowy tłok i pierscienie i tak nie chce zapalić co z nim jest to yamaha rex
Proponuje kolesiom którzy niemają zielonego pojęcia o silnikach 4T i zasadzie działania rozrządu nie zabierać głosu w tego typu tematach,a ten który niewie co to rozrząd to niech poczyta w necie może sięczegoś dowie!
Mikaso, zatkaj dopływ powietrza ręką przy wlocie filtra i kręć rozrusznikiem. jak odburzy to juz powienieneś znać przyczynę
Myślę, że gość nie czekał na Twoją odpowiedź ponad rok czasu i już sobie z tym poradził :)
iskra jest paliwo jest to proponuje sprawdzic szczelnosc zaworow zdarza sie podpalony zawor .wiem bo robilem koledze skuterka i pomogla pasta do docierania zaworow .po dotarciu zaworow skuter zaczal palic na dotyk pzd.krzysiek.l.
Witam, mam podobny problem, jeszcze tak tydzien temu odpalał bez problemu w zime tak samo ale z 4 dni temu nie chciał zimny odpalic i dzisiaj wgl nie odpalił , sprawdziłem i wyczysciłem świece, paliwo dostaje, ma ładna fioletowa iskrę, wyczysciłem gaźnik i zmieniłem filtr powietrza i paliwa, sprawdziłem moduł ale działa i nie wiem co mu sie stało, wydaje mi sie że zawory ale nie jestem pewny więc wole tutaj mądrzejszych spytać. skuter Longjia LJ50QT-3L