mam taki problemik mały, otóż skuter nie chodzi tak jak powinien więc wszystko przeszperałem, przed chwilą sprawdźiłem iskrę, z tego co wiem powinna być duża, ładna błękitna… u mnie jest mała i taka biało-pomarańczowa, od razu widać że słaba…
co to może być? magneto, iskrownik i cała resztę w tamtych okolicach dziś wyczyściłem i zrobiłem oględziny, wszystko jest ok, co to może być? słaba iskra na pewno wpływa na osiągi a u mnie iskra jest bardzo słabiutka, cienka, i taki lichy kolor.
może świeca po prostu kwalifikuje się do wymiany ??
moze przerwe ustaw…ale tez mi się wydaje, ze juz swieca zjechana…
świeca była wymieniana jakoś pod koniec marca, z 600 km temu dopiero, tak szybko by się chyba nie popsułaż
czekam na inne propozycję jeszcze. ale jak coś to ją wymienię.
A jaką przerwę? między kołem magnesowym a taką kostką? dziś ustawiałem i ustawiłem tak ze ta kostka jest baardzo blisko koła, to chyba dobrze?
przerwe na świecy …powinna wynosić 0,6mm … a jak nie to tak jak mowią , swieca do wymiany i nie bój się … one czasem mają kaprys wysiąść po 300km przy złej regulacji gaźnika … jak nowa świeca będzie dawać taką samą iskre to cewka do wymiany albo kabel wysokiego napięcia, bądź też fajka świecy
dziś na próbę wsadziłem do fajki świecę ngk br8es, nowiutka, nigdy nie używana, miałem na zbyciu, ta sama świeca co mam teraz tylko z długim gwintem i coś
nie zauważyłem żadnej porządnej błękitnej iskry.
a na starej zauważyłem że od czasu do czasu zamiast jednej iskry robi się parę mniejszych. Więc co teraz fajka, kabel cewkaż co radzicie najpierw? czy wszystko od kopa wymienić?
no to pewnie ze ci wali pare iskierek nigdy nie ma pioruna jak to kazdy se wyobraza … dorwij poprostu keewaya i jedz palcem po kablu wysokiego napiecia i dojdziesz do cewki … kabel od swiecy ma 20cm wiec nie będzie problemu tego znalesc … odkrecasz dolna czesc tam gdzie nogi trzymasz i cewke widzisz jak na tacy … wykrec ja cala z kablem i fajka podlacz na szybciora do twojego i po sprawie
za bardzo to nie mam możliwości żeby tobie tak od kogoś wykręcić, kolega ma keeway’a ale ostatnio nie mam z nim dobrych kontaktów. Chyba zamówię jakąś fajkę i cewkę z przewodem, na dawnym SD widziałem taką cewkę+kabel+fajna taki pomarańczowy zestaw, ponoć podnosił napięcie dwukrotnie i był za jakieś 100zł i ludzie pisali że skuter ładniej chodzi na wyższych obrotach, jak go teraz na RP znajdę to chyba zamówię.
Jest w ogóle jeszcze jakaś możliwość słabej iskry oprócz fajki, cewki lub kabla uznając że świeca jest ok?
[ Dodano: 15-05-2009, 19:01 ]
http://www.racing-planet.pl/scootertuning-cewka-zaplonu-naraku-high-p-1630-1.html?sessID=16567b96eb576b32161a7fb32c9b60ac
takie coś, keeway focus ma 2 piny nie?