Witam na przodu skutra motobi orlik 50 znalazłem takie coś :
http://img156.imageshack.us/img156/1177/kabelekhc0.jpg
To jest ten różowy kabelek (blokada :?: :?: ) Trzeba go przecież czy wypiż? z ko?ci :?:
Troche się boje wypinaż bo słyszałem że odcięcie kabelka chrzani motor to prawda :?:
A byly 139QMB 2T i 4T?? Ja odlaczylem ten kabelek z kostki wczoraj i stacyjka przestala poprostu dzialac :]
Różowy kabelek przekazuje impulsy z tylnego koła do modułu CDI, który na ich podstawie oblicza jego prędkość i decyduje o odcięciu zapłonu. Jeżeli powyżej pewnej prędkości (licznikowo może był 50-55km/h, ale licznik lubi oszukiwać, realnie to jest 45km/h) silnik nagle przestaje ciągnąć, ale ma jeszcze zapas mocy (np. jak wjeżdżamy pod górę albo hamujemy nie puszczając gazu, to znowu zaczyna ciągnąć, żeby utrzymać prędkość), to mamy właśnie blokadą na CDI. Jej zdjęcie jest proste i (przynajmniej u mnie - skuter jak w profilu) niczego nie trzeba było przecinać, a jedynie rozłączyć. Po zdjęciu udało mi się rozbujać niedotarty (dopiero 500km) skuter do 62,6km/h (mierzone GPSem - na liczniku było ponad 70km/h). Nie jest to tak, że skuter nagle zyskuje super moc - po prostu CDI przestaje odcinać zapłon przy tych 45km/h (bo myśli że koło stoi w miejscu) i dalej pomału przyspiesza. Jak to zrobić? Zdejmujemy podłogę i odkręcamy pokrywę, pod którą jest akumulator i CDI. Z CDI wychodzi wiązka kabli. Jeden z nich, fioletowo-różowy z białym paskiem, idzie do gumowej złączki. Należy go z niej wyjść. Po rozłączeniu wygląda to tak: Potem wystarczy zaizolować kabelek, żeby nigdzie nie zrobić zwarcia, przykręcił pokrywę komory akumulatora, założyć podłogę i gotowe.
Dzieki za wyczerpujacy opis i zdjecie jutro z rana zabieram się za odkrecanie podlogi
Kumpel ma Colibra (Kingwaya) i u niego przecięcie różowego kabelka (dokładniej - różowo-czarnego) odciąćo zapłon Generalnie przy kostkach z 6 stykami to jest ten środkowy po wewnętrznej stronie. Kostka w Colibrze z zaznaczonym kabelkiem do przecięcia:
U mnie w dalszym ciagu nici ze sciagania blokad… kabelka od CDI tez nie znalazlem… Jest wprawdzie ta kostka i kableki ale po odlaczeniu ktorego kolwiek skuter nie odpala jedynie po odlaczeniu tego czarnego z tylu w kostce odpala normalnie ale nie można go wtedy zgasic… jakieś pomysly o co tu chodzi albo moze ktos z was ma podobnie?
Ja mam tą samą historię i to chyba faktycznie nie ma blokad. U mnie obroty nie są chyba :-? ograniczone, trochę pozmieniałem w mieszance(na full gas&gaz) i jest lepiej, a paliwo schodzi na normalnym poziomie. Ile wam ciągnie(ta specyficzna wersja 07r.)?
A próbowałeś przecież ten?
gof tak jak napisalem w poscie, wszystkie kabelki wyciagalem pokolei z kostki i tylko przy wyjetym tym czarnym w ogóle odpalil… U mnie czuc ze przyspiesza, przyspiesza i nagle jakby przestawal właśnie jak by obroty byly ograniczone do pewnego poziomu
Masz jakiśpojedynczy kabelek, który idzie od skrzynki (tej po lewej stronie - tam gdzie jest kopka) gdzieś skuteraż
U kumpla podobnie - i pomogło przecięcie właśnie tego zielonego kabelka pośrodku. Jak nie, to nie mam więcej pomysłów
No szkoda… Daruje sobie chyba proby “tuningu” tego dziadostwa…
Ja mam pytanie czy za ciasny pasek napedowy moze “mulic” skuter?? Mam taki problem… jezeli jade na pol manetki przyspiesza lepiej niz na full… nie wiem o co chodzi. Rozowego kabelka tez nie mogę znalezc. Moj v max jak na razie 60 ale strasznie muli od 50. Z gory dziex za odpowiedz.
nie mam blokad(brak kabelka itd.) max 60km/h gadałem z importerem
i gadać, że to od raz pod tuning się tylko nadaje, wpierw moduł i cylek(coś w nim jest, on nie wiedział co, ja też :-/ ), a potem własny projekt można stosować(wariata wymieniać itd.)
A czy odpiecie rurki w filtrze powietrza da cos w moim 2tą (hurricane)
kojak666 napisał:
A czy odpiecie rurki w filtrze powietrza da cos w moim 2tą (hurricane)
W keewayu jest taka tylko ze w kształcie litery L wyjmij ją i wszadz dysze 75 i zyskasz na dynamice i poprawi się trochę przyspieszenie.
czy w króćcu ssącym jest cały czas paliwo? mam oznaczone że jest, ale chyba nie ma :-?
W króćcu ssącym nie ma paliwa jak silnik nie chodzi
SiWy, a jak wsadze 65 dysze to będzie dobrze ?
bo wsadziłem 68 i jest dupaka nie mogę go wyregulować