witam.
kupilem na allegro pasek, jednak sprzedajacy wyslal mi zly rozmiar. Powinien dostac 723x18x30 a wyslal mi 723x17,5x28.
Skutera uzywam na codzien, wiec nei chcialbym czekac kolejnych dni na dobry pasek.
Czy moge zalozyc ten pasek? Jaka bedzie roznica?
Moj skuter to Sym fiddle II 50cc
Ja od lat używam do FIDDLE-ka paska o wymiarach : 729 - 18 -30
http://www.racing-planet.pl/279311-pasek-napedowy-bando-vs-729-18-30-do-139qmbqma-12-calowe-kola.html?level0=112954&level1=132871&level2=5&p=2
i jest O.K.
Dzieki za odpowiedz.
Mam do Ciebie jeszcze jedno pytanko, widze ze Twój pasek jest z tych droższych. Ile km na nim robisz?
Bo ja ostatnio kupiłem jakis za 30zl na Allegro i po Ok. 2 tys pękł.
Wole zainwestować kilkadziesiąt złotych wiecej i miec święty spokój na wiecej czasu
kupuj paski Bando, Dayco, NAPA, Gates. Wiele marek (np Stage6 co niby ma własne paski to tak naprawdę jest Stage6 by Bando).
Unikaj kevlarowych i aramidowych. Są zbyt sztywne i lekko zabójcze dla seryjny wariatorów i przeciwtalerzy. To paski do wyczynu. Mocno, szybko ale krótko :).
ten z linka jest faktycznie drogi. Większość solidnych pasków oscyluje w okolicy 60-80zł. No i niekoniecznie przyczyną pękania paska jest jego niska jakość - jakieś nierównoległości w napędzie, nadmierny luz i przycieranie o kartery, za wysokie wejście na wariator i kontakt z kołem zębatym rozrusznika.. itd
ile km. ? i tutaj są dwie szkoły -
Pierwsza mówi :
jeśli użytkujesz pasek do całkowitego zerwania to te paski wytrzymują ok. 12000 - 13000 km ( znajomy tak użytkuje swój skuter- od awarii do awarii i przetestował już ten pasek )
Druga mówi :
jeśli użytkujesz wg stanu tech. i wymieniasz bo widzisz że paska coraz mniej to 8000-9000 km ( ja tak wymieniam raz do roku i mam święty spokój )
To wszystko oczywiście pod warunkiem że wszystkie inne jest O.K. tak jak to Australijski wcześniej napisał .