Ile koni przybędzie w chinczyku?

uuuuu... Ale rozruch. Mój kolega też ma chinczyka i tam samo go stuningował i jedzie na prostej +85(realne, mierzone na GPS) więc na moje oko ma jakieś 6-7km, pewnie też tyle będe miał :)

Pytanie gdzie je miał - te konie.

Inna jest moc mierzona na silniku a inna jest moc mierzona na kołach. Na kołach jest już po stratach w układzie napędowym.
Masa mocy z silnika idzie w ciepło (poślizg w układzie przeniesienia napędu- stąd biegówki na łańcuchu są z reguły szybsze niż CVT - mniej strat/poślizgu) i na koło dociera więcej z tego co mamy do dyspozycji.
nie bez powodu stosuje sie lepsze wariatory, przeciw talerze, paski i sprzęgła.
Dla tych silników co im wychodzi po 24KM NA KOLE podają że NA WALE - czyli na silniku- moc oscyluje w granicach 30KM (co w jeszcze większe niedowierzanie wprowadza Robertonosa). Czyli nawet wyczynowy setup napędu, wyregulowany, zoptymalizowany generuje 20% strat. To ile gubi taki z wielkoseryjnej produkcji?

Dlatego czasem tylko podłubanie przy napędzie przynosi wymierne korzyści w osiągach bo nikt kto nie shamował skutera nie wie ile z tych deklarowanych 3,5KM (na silniku- bo na 100% tą wartość podaje producent bo większa) dociera na koła.
Wiec koledze może nie wzrosła drastycznie moc tylko inaczej sie zachował napęd (większe obroty, większe siły odśrodkowe na rolkach..hgw.)
temat jak zwykle jest bardziej złożony niż sie wydaje na pierwszy rzut oka.

Najmniej strat mają motocykle napędzane wałem Cardana o ile dobrze kojarzę.

A ja czytałem gdzieś że spoilery i przyciemniane szyby dodają co najmniej 10KM. Możecie spróbować ;)

Z naklejkami +15 :D

Naklejka musi być koniecznie w kolorze czerwonym i zawierać słowa CBR albo GSR :-)

Najlepiej na baku, obniżą zużycie paliwa:):):)

:-D

http://images37.fotosik.pl/1673/ea49091f34ff47c2med.jpg