hurricane skuter - dzwonienie

witam mam taki maly problem.słychac doglosy dzwinienia przy malych obrotach ale gdzy sie podkreci to nic nie slychac jest ok myslalem ze kturas z rolek sie rozleciała ale jednak nie kupilem nowe zalorzyłem ale nadal jest to samo skuter chodzi jak powinien ładnie pracuje nic mu po zatym nie dolega .na moje cos jest za wariatorem walniete i to na pewno nie wał bo jest nowka sztuka macie jakies pomysły niechce nim jezdzic zeby sie cos bardziej nie spie…

Skuter sie nazywa Hurricane - przez dwa R.
Wał nie dzwoni. Dzwonią najczęściej pierścienie na tłoku. Dzwięk taki jakby ci na niższych obrotach podkładki luzem w silniku podskakiwały.

No dokładnie czyli co jest … że tak dzwoni jak w kosciele

Nie wiem co. Nie zaglądałem tam i nie słyszałem tego na własne uszy. To tylko trop.
Ale tam może więcej rzeczy rezonować - od elementów mechanizmu kopniaka po kiwający się tłok. Wał mimo tego że nowy też nie musi być dobry lub poprawnie zamontowany i w dobrych łożyskach.
Trzeba to otworzyć i szukać śladów przyśpieszonego zużycia na wszystkim co demontujesz, może na początek zmierzyć kompresje - to da jakis pogląd na stan cylindra, tłoka i pierścieni

cylinder tłok wał nowy oryginalny załorzony .jak msz jakis adres do wysyłki to podesle ci filmik jak to pracuje np.Menager czy cos

nowy nie znaczy że dobry i że poprawnie założony.

Wystawiłbym filmik jak to chodzi ale nie idzie jakoś

to wstaw na YT i podlinkuj ale marnie sie diagnozuje silniki na podstawie “filmików” z trzesącego sie telefonu z dziadowskim i przekłamanym dźwiękiem

kto cie wybral na moderatora jasny chuju. a slyszałes kiedys o jednokierunkowym kole sprzegła rozrusznika sa tam takie 3 magiczne rolki dociskajace na sprezynkach przez niewielki bolec i jedan własnie znich sie zawiesiła poprzez nazbierany syf od paska jaki sie wytwarza podczas jazdy sciera sie.i jedna te rolke zblokowalo i latała przy niskich obrotach jak swinia w patyku nie dałem do mechanika i sam to rozpracowałem zaoszczedziłem 250-300zl z robocizna plus siano dla szefa i reszta do mechanika a pierscienie to ci dzwonia w uszach chyba

gratuluje. i nara.