Jako ze to moj pierwszy post witam wszystkich. 4 lata temu kupilem uszkodzonego skutera,naprawialem go powoli,pozniej zgubilem papiery,troche tez trwalo ich wyrobienie. Teraz go rejestruje i chce jezdzic,ale stal 4 lata wiec musze wymienic olej i filtry. Akumulator tez chyba padl bo ladowal sie 5 godzin i nawet nie zakrecil skutera. Laduje go dalej ale licze sie z tym ze kupie jutro nowy.
Powiedzcie mi co po takim okresie nieuzywania musze jeszcze wymienic? Opony sa dobre. Skuter ma przejechane 700km,ktros mial wypadek i go kupilem wiec jest nowy ale ma juz 5 lat.
Napewno musze spuscic paliwo i zalac nowe,plyn hamulcowy tez bo chyba go nie ma,jak wymieniali lagi i polke to sciagali hamulce i nie wiem czy to mozliwe ale prawdopodobnie plyn spuscili. Wlasnie znalazlem peknieta linke od licznika wiec tez kupie. No i potrzebuje rozstaw kol,gdzie tego szukac? W ten sposob bede wiedzial(chyba) czy to plastiki czy rama wygieta. Mechanik ktory go naprawial mowi ze odpryskow na ramie nie ma zadnych wiec mam nadzieje ze to plastiki.
Jak sobie cos przypomne to napisze. Dzieki za wskazowki,zalezy mi na czasie bo chce jeszcze pojezdzic do zimy. Zimy w Belgii jest malo wiec do grudnia moge jezdzic ;) Pozdrawiam
ktoś coś doradzi?
Ja sam nowego nie moge doda do tematu ale jak zrobisz wszystko i pojedziesz na przeglad czy TÜV(jest w u mnie w Niemczech ale w Belgii nie wiem)to oni ci powiedza czy wszystko sprawne.
w Belgii nie ma przeglądów dla motorów
i skuterów.
Dobra, odświeżam kotleta, wymieniłem na jesieni linkę, olej,i płyn hamulcowy. Jeździłem dwa miesiące bez problemów, stała 4 miesiące i od czwartku jeżdżę. Stała na podwórku, więc nie wiem co z hamulcami, możliwe że zebrała się tam woda? Coś powinienem wymienić po zimie? przejechałem jakieś 500km od czasu wymiany oleju.
To co, nikt nic nie doradzi? Jeszcze jedno pytanie, ile robicie km na zbiorniku paliwa? Przy normalnej jeździe wychodzi mi 160km. Znajomy ma burgmana 125cm też,4 letniego i mówi że robi 250km, trochę duża różnica. Czym to może być spowodowane?
Np. regulacją gaźnika.
MalyBE napisał:
To co, nikt nic nie doradzi? Jeszcze jedno pytanie, ile robicie km na zbiorniku paliwa? Przy normalnej jeździe wychodzi mi 160km. Znajomy ma burgmana 125cm też,4 letniego i mówi że robi 250km, trochę duża różnica. Czym to może być spowodowane?
wielkością zbiornika paliwa ;)
ale gdzie woda, w przewodach czy jak?
A płyn hamulcowy oczywiście powinieneś wymienić:)
Kristop napisał:
Np. regulacją gaźnika.
wydaje mi się że i w "125i" jest skrótem od injection -> wtrysk