witam wszystkich i prosze o rade djagnoze a wiec honda pantheon 125 nie jedzie brak mocy i jasny dym z tlumnika w zeszlym roku byl czyszczony gaznik wymiana swiecy kontrola przeplywu paliwa .jak kupilem fajnie jechal wracalem 50 km i bylo ok zaznaczam ze nie bylo filtra powierza i calkiem mozliwe ze przegzalem motor cos ktos
a może by tak w tytułu tematu przynajmniej napomknąć o czym jest wątek?
fajnie też że napisałes jaki to silnik - 2T czy 4T. Bardzo sobie pomagasz.
Jeżeli to biały dym co szybko znika to jest to ciecz z układu chłodzenia która się przedostaje do cylindra. Jeżeli to gęsty biały dym prawie niebieskawy to jest to olej.
Tak czy siak do przeglądu masz cylinder i jego okolice (uszczelka pod głowicą, zawory i uszczelniacze - jeżeli masz…itd).
Niejestm obcykany w pisaniu. Co do skutera to jest 2t chciałem zapytać czy może pierścionek na tłoku ile ich jest a co do dymu to nie znika. Dużo też pali chyba go raz zajechalem w błocie i dopiero po jakimś czasie stracił moc
nie trzeba być obcykanym w pisaniu tylko w myśleniu. jeżeli chcesz na jakiś temat pomocy to trzeba przekazac o co ci chodzi i czego ta pomoc ma dotyczyć. to jest w twoim własnym interesie żeby inni nie musieli zgadywać albo dawać ci wielowariantowych odpowiedzi w zalezności od tego co masz - bo to oleją. Ludzie sa leniwi i do tego szanują swój czas.
jeżeli nie wiesz ile phanteon 2T ma pierścionków poszukaj w internecie obrazka z tłokiem (np w jakimś sklepie internetowym) do pantheona z twojego roczniak i bedziesz wiedział od ręki sam zamiasc o coś prosic i na coś czekać i jeszcze się nasłuchać.
Pokazał bym ci obrazek ale że nie wiem który to rocznik to nie mam ochoty linkowac tu 20 obrazków i ich opisywać żebyś sobie wybrał - tak to działa własnie.
Jeżeli masz jakąś starszą konstrukcje ZAWSZE ALE TO ZAWSZE zakładaj że to co się zdarzyło tobie to nie zdarzyło się pierwszy raz własnie tobie tylko wielokrotnie wczesniej wielu ludziom i na 100% ktoś problem rozwiązał i zapewne jest to gdzieś opisane. Jest też google tłumacz. Pomaga znajdować rzeczy których obcojęzycznych nazw nie znasz.
Internet to potężne narzędzie. Wkładając 3 minuty własnej pracy prawie zawsze uzyskasz więcej niż niż czekając 3 dni na odpowiedź.